مقدمه: اطلاعرسانی و تأثیر عمده آن در تقویت و تحکیم فرآیند تصمیمگیری مدیریتی منجر به بالاترین کارایی یک سیستم میگردد. بنابراین چنانچه اطلاعات با سرعت لازم و بهنحو شایستهای در اختیار مدیران قرار گیرد، آنان را در تصمیمگیریهای صحیح و مناسب یاری میدهد. عدم حصول این شرایط، مشکلات جبرانناپذیری بهخصوص در بخش بهداشت و درمان بوجود میآورد. سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) این امکان را بوجود میآورد که اطلاعات موردنیاز سریعتر، دقیقتر، به هنگام و با امکانات بیشتر به دست کاربران برسد تا از آن در برنامهریزیها استفاده نمایند. هدف از اجرای این پروژه، ایجاد سیستم GIS در بخش بهداشت و درمان و نشان دادن مزایای آن نسبت به سیستمهای دیگر اطلاعاتی از جمله سیستم اطلاعات مدیریت (MIS) در عمل و تأیید و تعیین خصوصیات کاربردی برتر آن بوده است.
روشکار: پس از بررسیهای لازم و تشکیل جلسات کارشناسی، سه شهرستان (فارسان از استان چهارمحال و بختیاری، دشتی از استان بوشهر و بم از استان کرمان) که دارای تنوع اقلیمی و بیماریهای مرتبط با محیط میباشند، برای اجرای پروژه انتخاب شدند. در ابتدا اطلاعات توصیفی جمعآوری و با انتخاب و اصلاح نقشههای پایه، لایههای اطلاعات مورد نیاز بر روی اطلاعات مکانی منطبق گردیدند.
نتایج: در اجرای این پروژه بر مبنای اطلاعات توصیفی شبکه بهداشت و درمان و نیازسنجی، مدل داده طراحی و در قالب یک بانک اطلاعات جغرافیایی (مکانی) پیادهسازی شد. بهطور مثال تسهیلات بهداشتی و درمانی به همراه اطلاعات توصیفی آنها بر روی نقشه جغرافیایی شهرستان و در مکانهای مربوطه تعیین و مشخص گردید. بهطوریکه لایههای اطلاعاتی مختلف مراکز بهداشتی بهصورت دینامیک و همزمان قابل رؤیت است. همچنین میتوان موارد بروز بیماریهای مهم و در حال مراقبت نظیر سل، مالاریا، تالاسمی، وبا و غیره را در مکانهای وقوع و روی نقشه معین و نسبت به پیشگیری و کنترل آنها با اطلاعات جامع و سریعتر اقدام نمود.
نتیجهگیری: سیستم در نهایت پاسخگوی بسیاری از نیازهای اطلاعاتی نظام سلامت است و امکان توسعه و بهبود آن از بسیاری لحاظ وجود دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |