دوره 9، شماره 1 - ( بهار 1385 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 63-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Providing the opportunity to use GIS in decision-making in the health sector management. Hakim 2006; 9 (1) :58-63
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-346-fa.html
دکتر محمد زارع ، پروین شمس‌زاده ، دکتر عباس نجاری . فراهم‌سازی امکان استفاده از سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی در تصمیم‌گیری‌های مدیریتی در بخش بهداشت و درمان. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1385; 9 (1) :58-63

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-346-fa.html


1- ، : zare100@yahoo.com
چکیده:   (25385 مشاهده)

 مقدمه: اطلاع‌رسانی و ت‍أثیر عمده آن در تقویت و تحکیم فرآیند تصمیم‌گیری مدیریتی منجر به بالاترین کارایی یک سیستم می‌گردد. بنابراین چنانچه اطلاعات با سرعت لازم و به‌نحو شایسته‌ای در اختیار مدیران قرار گیرد، آنان را در تصمیم‌گیری‌های صحیح و مناسب یاری می‌دهد. عدم حصول این شرایط، مشکلات جبران‌ناپذیری به‌خصوص در بخش بهداشت و درمان بوجود می‌آورد. سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) این امکان را بوجود می‌آورد که اطلاعات موردنیاز سریع‌تر، دقیق‌تر، به هنگام و با امکانات بیشتر به دست کاربران برسد تا از آن در برنامه‌‌ریزی‌ها استفاده نمایند. هدف از اجرای این پروژه، ایجاد سیستم GIS در بخش بهداشت و درمان و نشان دادن مزایای آن نسبت به سیستم‌های دیگر اطلاعاتی از جمله سیستم اطلاعات مدیریت (MIS) در عمل و تأیید و تعیین خصوصیات کاربردی برتر آن بوده است.

روش‌کار: پس از بررسی‌های لازم و تشکیل جلسات کارشناسی، سه شهرستان (فارسان از استان چهار‌محال و بختیاری، دشتی از استان بوشهر و بم از استان کرمان) که دارای تنوع اقلیمی و بیماری‌های مرتبط با محیط می‌باشند، برای اجرای پروژه انتخاب شدند. در ابتدا اطلاعات توصیفی جمع‌آوری و با انتخاب و اصلاح نقشه‌های پایه، لایه‌های اطلاعات مورد نیاز بر روی اطلاعات مکانی منطبق گردیدند.

نتایج: در اجرای این پروژه بر مبنای اطلاعات توصیفی شبکه بهداشت و درمان و نیاز‌سنجی، مدل داده طراحی و در قالب یک بانک اطلاعات جغرافیایی (مکانی) پیاده‌سازی شد. به‌طور مثال تسهیلات بهداشتی و درمانی به همراه اطلاعات توصیفی آنها بر روی نقشه جغرافیایی شهرستان و در مکان‌های مربوطه تعیین و مشخص گردید. به‌طوری‌که لایه‌های اطلاعاتی مختلف مراکز بهداشتی به‌صورت دینامیک و همزمان قابل رؤیت است. همچنین می‌توان موارد بروز بیماری‌های مهم و در حال مراقبت نظیر سل، مالاریا، تالاسمی، وبا و غیره را در مکان‌های وقوع و روی نقشه معین و نسبت به پیشگیری و کنترل آنها با اطلاعات جامع و سریع‌تر اقدام نمود.

نتیجه‌گیری: سیستم در نهایت پاسخگوی بسیاری از نیازهای اطلاعاتی نظام سلامت است و امکان توسعه و بهبود آن از بسیاری لحاظ وجود دارد.

متن کامل [PDF 515 kb]   (4004 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی |
دریافت: 1386/10/19 | انتشار: 1385/1/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی حکیم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Hakim Journal

Designed & Developed by : Yektaweb