دوره 8، شماره 4 - ( زمستان 1384 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 44-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Researches on substance use in Iran 3 decades evaluation. . Hakim 2006; 8 (4) :37-44
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-305-fa.html
دکتر آفرین رحیمی‌موقر ، دکتر ونداد شریفی ، دکتر محمدرضا محمدی ، دکتر علی فرهودیان ، دکتر الهه سهیمی‌ایزدیان ، دکتر رضا رادگودرزی ، و همکاران.. بررسی سه دهه مقالات پژوهشی کشور در زمینه اعتیاد . تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1384; 8 (4) :37-44

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-305-fa.html


1- ، rahimia@tums.ac.ir
چکیده:   (36693 مشاهده)

مقدمه: هدف اصلی این تحقیق تشریح ویژگی‌های مهم تولید علم در زمینه اعتیاد در کشور از طریق بررسی مقالات چاپ شده در مجلات علمی داخلی و خارجی طی سی سال گذشته بوده است.

روش ‌ کار: برای انجام این پژوهش از بانک مقالات پژوهشی بهداشت روان مرکز ملی تحقیقات علوم پزشکی کشور (IranPsych) که شامل مقالات پژوهشی روانپزشکی، روانشناسی و علوم پایه اعصاب است استفاده شد. در این تحقیق، بررسی به مقالاتی محدود شد که در یک دوره سی ساله، از 1352 تا 1381 (1973 تا 2002 میلادی) منتشر شده‌اند. در این مطالعه مقطعی- توصیفی اطلاعات زیر جمع‌آوری شدند: سال انتشار پژوهش، حوزه ها و موضوعات پژوهش، روش و محل پژوهش. جمع‌آوری اطلاعات توسط شش روانپزشک و روانشناس آموزش‌دیده انجام شد. پایایی بین‌آزماینده سنجیده شد که نشان‌دهنده توافق مطلوب بین ایشان بود.

یافته‌ها: از میان 3031 مقاله با مشخصات یاد شده، 19/7 درصد (218 مقاله) مربوط به اعتیاد بوده‌اند. اعتیاد شایع‌ترین اختلال روانپزشکی مورد مطالعه پس از اختلالات خلقی بوده است . حدود 40 درصد از این مقالات در مجلات خارجی به چاپ رسیده‌بودند. بیش از 70 درصد این مقالات در 5 سال آخر منتشر شده بودند. حوزه‌های مختلف تحقیقات به ترتیب عبارت بودند از: تحقیقات بالینی، علوم پایه، روان‌شناسی و مطالعات همه‌گیر شناسی. دوسوم این مطالعات به مواد اپیوئیدی، و سهم ناچیزی به الکل و سایر مواد پرداخته‌ بودند. تنها 14مقاله به درمانهای دارویی- فیزیکی، و 2 مقاله به درمان ‌ های روانی- اجتماعی پرداخته‌ بودند.

نتیجه‌گیری: گرچه به نظر می‌رسد مقالات مربوط به اعتیاد، نسبت قابل توجهی از کل مقالات مربوط به بهداشت روان را تشکیل می‌دهد، لیکن با توجه به شیوع اعتیاد در کشور تعداد این مقالات قابل‌توجه نیست. همچنین توجه ناکافی به پژوهش‌های مداخله‌ای و مطالعات اجتماعی مشهود است و ضرورت برنامه‌ریزی برای ارتقای پژوهش‌های انجام شده و منتشر شده را مطرح می‌نماید.

 

متن کامل [PDF 289 kb]   (13470 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1385/6/15 | انتشار: 1384/10/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی حکیم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Hakim Journal

Designed & Developed by : Yektaweb