دوره 24، شماره 4 - ( زمستان 1400 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 371-359 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mosadeghrad A M, Abbasi M, Heydari M, Abbasi M. Sustainable health financing methods in developed countries: a scoping review. Hakim 2022; 24 (4) :359-371
مصدق راد علی محمد، عباسی مهدی، حیدری مهدیه، عباسی محیا. روش های تأمین  مالی پایدار نظام سلامت در کشورهای توسعه یافته: یک مرور حیطه ای. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1400; 24 (4) :359-371

1- استاد، گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، mosadeghrad@gmail.com
2- دانشجوی دکتری تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
3- مرکز ملی تحقیقات بیمه سامت، تهران، ایران.

مقدمه: نظام تأمین مالی سلامت فرآیند جمعآوری، تجمیع و مدیریت منابع مالی بهمنظور خرید خدمات سلامت مورد نیاز با هدف تأمین، حفظ و ارتقای سلامتی مردم و حمایت مالی از آنهاست. افزایش هزینههای سلامت و کارآیی پایین سازمانهای بهداشتی و درمانی، پایداری تأمین مالی نظام سلامت را با چالش مواجه کرده است. این مطالعه با هدف بررسی روشهای تأمین مالی پایدار در کشورهای توسعهیافته انجام شد.
روش کار: این پژوهش با روش مرور حیطهای انجام شد. کلیه مطالعات مرتبط با راهکارهای تأمین مالی پایدار نظام سلامت در کشورهای توسعهیافته در پایگاههای اطلاعاتی«PubMed»، «Scopus»، «Science Direct»، «Web of science»، «Magiran»، «SID» و «Iranmedex» و دو موتور جستجوی «Google» و «Google scholar» با کلیدواژههای مناسب جستجو شد. در نهایت، 38 مطالعه انتخاب و با کمک نرمافزار MAXQDA و روش تحلیل چارچوبی تحلیل شدند.
یافتهها: 30 روش برای تأمین مالی پایدار نظام سلامت کشورهای توسعهیافته شناسایی شد و در 3 بخش جمعآوری منابع مالی، انباشت و مدیریت منابع مالی و خرید خدمات سلامت دستهبندی شد. خرید راهبردی، کاهش تقاضای القایی، استفاده از روشهای پرداخت آیندهنگر، تجمیع صندوقهای بیمه متعدد، بهکارگیری نظام ارجاع کارآمد بیماران، بهکارگیری راهنماهای بالینی، مشارکتهای عمومی- خصوصی، ارتقای بسته خدمات سلامت مبتنی بر ارزش و توسعه طرحهای بیمه درمانی جدید پرتکرارترین راهکارهای تأمین مالی پایدار نظام سلامت در کشورهای توسعهیافته بودند.
 نتیجهگیری:  از راهکارهای نواورانهای برای تقویت پایداری نظام تأمین مالی سلامت در کشورهای توسعهیافته استفاده میشود. سیاستگذاران نظام سلامت ایران میتوانند با بومیسازی و بهکارگیری این راهکارها از پایداری تأمین مالی خدمات سلامت کشور اطمینان حاصل کنند.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1401/12/8 | پذیرش: 1400/12/10 | انتشار: 1400/12/10