دوره 24، شماره 2 - ( تابستان 1400 )                   جلد 24 شماره 2 صفحات 151-142 | برگشت به فهرست نسخه ها

Garshasbi S, Emami Razavi S H, Saffarinia M, Alipour A, Emadi Koochak H. The moderating role of personality type in the relationship between psychological reaction and preventive behavior of Covid 19. Hakim 2021; 24 (2) : 4
گرشاسبی سیما، امامی رضوی سیدحسن، صفاری نیا مجید، علیپور احمد، عمادی کوچک حمید. نقش تعدیل کنندگی تیپ شخصیتی در رابطه بین واکنش روانی و رفتار پیشگیرانه از کرونا. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1400; 24 (2) :142-151

1- دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی سلامت، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
2- استاد جراحی عمومی، گروه جراحی عمومی مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، shemamirazavi@gmail.com
3- استاد روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
4- استاد بیماری عفونی و گرمسیری، گروه بیماریهای عفونی و گرمسیری مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
مقدمه: گسترش و شیوع کووید 19 منجر به قرنطینه شدن در خانه و بسته شدن بسیاری از مراکز تفریحی و آموزشی شد که سلامت روان مردم را به شکل منفی تحت تاثیر قرار داد و به دنبال آن واکنشهای روانی مختلفی نیز بروز کرد که این واکنشها رفتارهای پیشگیرانه را نیز تحت تاثیر قرار داد. هدف این پژوهش نقش تعدیلکنندگی تیپ شخصیتی در رابطه بین واکنش روانی و رفتار پیشگیرانه از کروناست.
روشکار: در این مطالعه توصیفی- همبستگی، 200 نفر از دانشجویان دانشگاههای مختلف سراسر کشور به روش در دسترس انتخاب شدند. شرکتکنندگان به صورت آنلاین به زیر مقیاسهای فرم کوتاه پرسشنامه ۶۰ سوالی نئو و پرسشنامه واکنش روانی هانگ و فاداو رفتار پیشگیرانه محققساخته پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از SPSS ورژن ۲۵ و روش تحلیل رگرسیون خطی انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد با توجه به اینکه بین واکنش روانی و رفتار پیشگیرانه (443/0-= βو 001>p) رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. با این وجود ویژگیهای شخصیتی وظیفهشناسی (952/0=, β 001>p)، توافقپذیری (037/0=β , 001>p)، روانرنجوری (039/0-=β , 001>p) و گشودگی به تجربه (931/0=, β 001>p) توانستند این رابطه را تعدیل کنند و باعث افزایش رفتار پیشگیرانه در افراد شوند اما ویژگی برونگرایی در رابطه بین واکنش روانی و رفتار پیشگیرانه هیچ نقشی ایفا نکرد.
نتیجهگیری: نیاز است مداخلات آموزشی و درمانی در راستای کاهش مشکلات روانشناختی و تقویت ویژگیهای روانشناختی مثبت به منظور مقابله با بیماری کرونا صورت گیرد.
واژگان کلیدی: ویژگی شخصیتی، واکنش روانی، رفتار پیشگیرانه، ویروس کرونا

دریافت: 1401/7/30 | پذیرش: 1400/4/10 | انتشار: 1400/4/10