Entezarmahdi R, Abdollahi Z, Ghtb Abadi F, Babayi F, Khakzad L, Shamshiri A, et al . Executive Performance Evaluation and the Process of Establishing a Nutrition and Food Security policy in the Medical Universities of Iran. Hakim 2021; 24 (2) : 1
URL:
http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1935-fa.html
انتظارمهدی رسول، عبداللهی زهرا، صادقی قطب آبادی فرزانه، بابایی فریبا، خاکزاد لیلا، شمشیری احمدرضا، و همکاران. و همکاران.. ارزیابی کارآیی اجرایی و روند استقرار سند تغذیه و امنیت غذایی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1400; 24 (2) :105-118
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1935-fa.html
1- دکتری تخصصی اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده تحقیقات بالینی، استادیار گروه آمارزیستی و اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه ، ایران. ، r_entezar_mahdi@yahoo.com
2- دکتری تخصصی تغذیه، مدیرکل بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.
3- کارشناس ارشد تغذیه، کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.
4- کارشناس تغذیه، معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران.
5- رییس گروه امار و تحلیل عملکرد معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران.
6- دکترای تخصصی اپیدمیولوژی، استادیار گروه اپیدمیولوژی و آمار حیاتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
7- دکتری تغذیه، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
8- دکتری تخصصی اپیدمیولوژی، استادیار گروه اپیدمیولوژی، موسسه ملی تحقیقات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
9- کارشناس ارشد بهداشت حرفهای، کارشناس بهداشت حرفهای، معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران.
10- دانشجوی دکترای تخصصی مامایی، معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران.
11- دکتری تخصصی تغذیه، استادیار علوم تغذیه، مرکز تحقیقات سلامت مواد غذایی و آشامیدنی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران.
چکیده: (803 مشاهده)
مقدمه: وزارت بهداشت درمان و اموزش پزشکی در راستای اجرای برنامههای هدفگذاری شده، سند ملی تغذیه و امنیت غذایی را برای اولین بار تدوین و چارچوب تدوین واجرای سند استانی تغذیه و امنیت غذایی را به دانشگاههای علوم پزشکی کشور ابلاغ کرد. این مطالعه بر آن که است سند تغذیه و امنیت غذایی تدوین شده توسط دانشگاههای علوم پزشکی مراکز استانهای کشور را مورد ارزیابی قرار داده و راهکارهای ارتقای کارآیی و اثربخشی استقرار اسناد استانی در سطح سازمانی، بین سازمانی و جامعه را تبیین کند.
روش کار: به منظور ارزشیابی، مستندات دریافتی توسط دانشگاهها/دانشکدههای علوم پزشکی کشور طبقهبندی شدند. محورهای مورد مطالعه عبارت از برش استانی سند، جلب حمایت ذینفعان، بسترسازی استقرار و اجرای سند بودند که ارزیابی انطباق خوداظهاری انجام شد و نمرهدهی انجام گرفت.
یافتهها: از 28 استان دارای سند استانی تدوین شده (90درصد)، در 60درصد موارد مستند وجود داشت، در 21درصد موارد ازدادههای استانی استفاده نشده بود، در جلب حمایت ذینفعان سند نیز اقدامات مطلوب انجام گرفته بود. در ارزیابی نتایج به عنوان مهمترین رکن سند اقدامات موثر انجام نشده بود. بهطوری که از 255 پروژه پیشبینی شده در خوداظهاری، برای7پروژه مستندات موجود بود و از این تعداد 6 پروژه مصوب واجرا شده بودند و صرفا برای 4 پروژه منابع مالی تصویب شده و در اختیار محققان قرار گرفته بود و برای 5 پروژه گزارش مکتوب ارائه شد.
نتیجهگیری: باوجود توفیقات نسبتا مطلوب در اکثر حوزههای برنامهریزی و هدفگذاری شده سند در سطح ملی، ارزیابیها نشان میدهند این روند در سطوح استانی با موفقیت چندانی همراه نبوده است. این مطالعه بهوضوح فقدان حمایت سیاستگذاران از برنامههای تغذیهای را نشان میدهد و حمایتطلبی از برنامههای تغذیهای را ضعیف ارزیابی میکند.
شمارهی مقاله: 1
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1398/4/25 | پذیرش: 1400/4/10 | انتشار: 1400/4/10