دوره 22، شماره 4 - ( زمستان 1398 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 362-349 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jalahi H, Khorasani A, Yamani douzi sorkhab M. Promotion of the Board of Trustees of Universities of Medical Sciences in Iran from the Viewpoint of Experts. Hakim 2019; 22 (4) :349-362
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1934-fa.html
جلاهی حسین، خراسانی اباصلت، یمنی دوزی سرخابی محمد. ارتقای هیات امنای دانشگاه‌های علوم پزشکی ایران از منظر خبرگان. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1398; 22 (4) :349-362

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1934-fa.html

1- مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
2- گروه آموزش عالی، دانشکده علوم تربیتی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران ، drkhorasanitr@gmail.com
3- گروه آموزش عالی، دانشکده علوم تربیتی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
مقدمه: هیات امنا بالاترین رکن دانشگاههای علوم پزشکی است. قانون تشکیل هیات امنای دانشگاهها و موسسات آموزش عالی از سال 1370 اجرایی شد. بنابر بررسیهای پژوهشگران تحقیق حاضر، تعداد مطالعات پیرامون هیات امنا و ابعاد مختلف آن در داخل و خارج کشور اندک بود. هدف پژوهش حاضر، ترسیم نقشهی مفهومی در مسیر ارتقای هیات امنا از منظر خبرگان بود.
روش کار: پژوهش حاضر بهلحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، کیفی با رویکرد تحلیل محتواست. تعداد مصاحبهشوندهها 14 تن بود. با همکاری گروه پژوهشگران، مراحل تحلیل متن مصاحبهها انجام شد. سپس، براساس مقولهها و زیرمقولهها، پرسشنامهی مرحلهی اول دلفی طراحی شد. پس از اخذ نظرات خبرگان، مرحلهی دوم دلفی اجرا شد.
یافتهها: چالشهای مهم و بخشی از راهحلها در مسیر تعالی هیاتهای امنای دانشگاهها از نظر خبرگان در هشت مقوله دستهبندی شد: 1- فرایند انتصاب اعضای هیات امنا (شایستهگزینی)؛ 2- عدمجدیت در ارزیابی مداوم اعضای هیات امنا (شایستهداری)؛ 3- بازنگری در توانمندسازی مستمر اعضای هیات امنا مبتنیبر نیازسنجی آموزشی (شایستهپروری)؛ 4- انتخاب دبیر هیات امنا و رییس موسسه (شایستهسالاری) 5- کمبود عوامل انگیزشی (مادی و معنوی) در اعضای هیات امنا؛ 6- عدمشفافیت در نقشهای هیات امنا؛ 7- عدمشفافیت در نقشهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مرتبط با هیات امنا و 8- عدمپاسخگویی به ذینفعان.
نتیجهگیری: ارتقای هیات امنا مستلزم توجه به این موارد است: اصلاح فرآیند انتصاب و عوامل انگیزشی اعضا. ارزیابی درونی و بیرونی از عملکرد، بازطراحی نقشهای وزارت بهداشت و دانشگاهها، بازنگری در قانون اختیارات براساس نقشها و قانونیشدن پاسخگویی هیات امنا به ذینفعان.
دریافت: 1398/4/24 | پذیرش: 1399/3/25 | انتشار: 1399/3/25