دوره 21، شماره 3 - ( پاییز 1397 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 172-153 | برگشت به فهرست نسخه ها

mohammadi E, Olyaee Manesh A, rashidian A, hasanzadeh A, razavi M. Policy Analysis, Problem Identification and Proposing Policy Options for Health Insurance Benefit Package in Iran. Hakim 2018; 21 (3) :153-172
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1906-fa.html
محمدی عفت، اولیایی منش علیرضا، رشیدیان آرش، حسن زاده علی، رضوی معاون. تحلیل سیاست، مساله شناسی و ارائه گزینه های سیاستی بسته بیمه پایه سلامت ایران. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1397; 21 (3) :153-172

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1906-fa.html

1- مرکز تحقیقات عدالت در سلامت. دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- موسسه ملی تحقیقات سلامت. دانشگاه علوم پزشکی تهران ، arolyaee@gmail.com
3- گروه علوم مدیریت و اقتصاد سلامت. دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- سازمان بیمه سلامت. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
5- دانشگاه براندیس. والتـکام، ماساچوسـت، ایـالات متحـده آمریکا
مقدمه: یکی از مهمترین ابعاد خرید راهبردی، تدوین بسته قابلارائه خدمات سلامت است. پرداختن به این موضوع، مستلزم انجام مطالعات علمی در قالب تحلیل سیاستهای مرتبط میباشد. پژوهش حاضر، در همین جهت، با هدف تحلیل سیاست تدوین بسته خدمات بیمه پایه سلامت کشور و ارائه گزینههای سیاستی انجام شد.
روشکار: مطالعه حاضر به صورت کیفی، طی سال‌های 1393 تا 1396 انجام شد. این مطالعه که از نوع تحلیل سیاست‌گذاری سلامت می‌باشد، به‌صورت گذشته‌نگر و آینده‌نگر، طی 2 فاز اجرایی انجام شد. داده‌های مطالعه شامل مصاحبه، تحلیل اسناد و مشاهدات بود. تحلیل داده‌ها به شیوه تحلیل محتوا بود که به صورت دستی و با بهره‌گیری از نرم افزار 11 maxqda انجام شد.
یافتهها: طی تحلیل سیاست بسته بیمه پایه سلامت، 10 موضوع، 22 زیر‌موضوع و 168 زیر‌طبقه شناسایی شد. در فاز مساله‌شناسی و مساله‌یابی پژوهش، با تحلیل یافته‌های مراحل پژوهش، 20 چالش و محدودیت مورد بررسی قرار گرفت و به‌دنبال شناسایی این چالش‌ها، 64 گزینه سیاستی در قالب 27 راهکار کلی احصا گردید.
نتیجهگیری: درنظرگرفتن منابع مالی و اقتصادی حوزه سلامت و همچنین بهره‌گیری از راهکارهای اقتصادی و سیاستی کارآمد، از جمله استاندارد ارائه خدمت و ارزیابی فناوری سلامت، در تدوین بسته از جمله اصلاحاتی است که باید در تدوین و اجرا بسته بیمه پایه سلامت لحاظ شود.
دریافت: 1397/12/13 | پذیرش: 1397/12/13 | انتشار: 1397/12/13