دوره 22، شماره 2 - ( تابستان 1398 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 137-130 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghanbari V, Ardalan A, Salari S, Ostadtaghizadeh A, Talebi F, Abbaszadeh R, et al . Prioritization Community Selection Criteria for Community-Based Disaster Risk Reduction Intervention. Hakim 2019; 22 (2) :130-137
قنبری وحید، اردلان علی، سالاری سیروس، استاد تقی زاده عباس، طالبی فرزانه، عباس زاده رضا، و همکاران.. اولویت بندی معیارهای انتخاب جامعه جهت اجرای مداخلات مردم محور کاهش خطر بلایا. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1398; 22 (2) :130-137

1- دانشـکده پرسـتاری و مامایـی، دانشـگاه علـوم پزشـکی کرمانشاه،کرمانشـاه، ایـران
2- گـروه سـلامت در حـوادث و بلایــای دانشــکده بهداشــت دانشــگاه علــوم پزشــکی تهــران
3- معــاون اجرایــی معاونــت بهداشــتی دانشــگاه علــوم پزشــکی کرمــان
4- گـروه سلامت در حـوادث و بلایـای دانشـکده بهداشـت دانشـگاه علـوم پزشـکی تهـران
5- معـاون بهداشـتی ،دانشگاه علوم پزشکی کرمان
6- گروه سـلامت در حـوادث و بلایـای دانشـکده بهداشت،دانشـگاه علـوم پزشـکی تهـران
7- کارشـناس پژوهشـی، موسسـه ملـی تحقیقـات سـلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
8- گروه سـلامت در حـوادث و بلایـا ، دانشگاه علوم پزشکی یزد
9- مرکـز تحقیقـات عوامـل اجتماعـی موثـر بـر سـلامت، پژوهشـکده توسـعه سـلامت، دانشـگاه علـوم پزشـکی کردسـتان، سـنندج ، yariarezoorose@gmail.com
مقدمه: از آنجا که جامعه اولین پاسخ‌دهنده به هر بلیه‌ای است، ضروری است توانمندی جامعه برای مقابله با چنین شرایطی افزایش یابد. با توجه به اهمیت نقش جامعه در رویکرد کنونی مدیریت خطر بلایا، انتخاب جامعه‌ی اولیه به‌منظور دست‌یابی به موفقیت بیشتر و استقبال در جوامع دیگر نقش مهمی دارد. این مطالعه با هدف تبیین و تعیین میزان اهمیت معیارهای انتخاب جامعه در مداخلات جامعه محور کاهش خطر بلایا انجام شد.
روش کار: با استفاده از روش کیفی با تکنیک گروه اسمی، معیارهای انتخاب جامعه به‌ منظور اجرای مداخله مدیریت مردم محور بلایا از دیدگاه 12 سازمان مختلف شهر کرمان که در مدیریت خطر بلایا نقش داشتند، طی چهار مرحله‌ی خلق ایده‌ها، ثبت ایده‌ها، تصریح ایده‌ها و اولویت‌بندی ایده‌ها مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: در مطالعه‌ی حاضر، در مرحله‌ی ثبت ایده، 38 معیار جهت انتخاب جامعه بیان شد. در مرحله‌ی تصریح ایده‌ها، چهار معیار به دلیل غیرمرتبط بودن و پنج معیار به دلیل تشابه با سایر معیارها ترکیب گردید. معیارهای باقی‌مانده در چهار طبقه‌ی اصلی مخاطره و خطر، ظرفیت‌های سازمانی، ظرفیت‌های اجتماعی و شاخص‌های اجتماعی قرار‌گرفتند.
نتیجه‌گیری: به‌علت محدودیت منابع و عدم امکان اجرای برنامه در تمامی جوامع، لازم است معیارهای انتخاب جوامع (به‌عنوان یکی از مراحل اجرای برنامه مدیریت مردم محور بلایا) تعریف و با سیستم ماتریکس و امتیازدهی، بهترین مکان به دقت و بر اساس نظر خود جامعه از میان جوامع مورد نظر انتخاب شود.
واژه‌های کلیدی: بلایا، مدیریت خطر، مشارکت، مردم
دریافت: 1397/10/11 | پذیرش: 1398/8/16 | انتشار: 1398/8/16