مقدمه: رویکرد دسترسی به مراقبتهای اولیه بهداشتی، پوشش همگانی سلامت را تضمین میکند. با توجه به اهمیت این رویکرد و برای جبران اثرات پاندمی کووید-19، مجموعه اقداماتی در استان چهارمحال و بختیاری برای افزایش بهرهمندی و پوشش همگانی سلامت انجام شد.
روش کار: این مطالعه گزارشی از نظام سلامت استان چهارمحال و بختیاری در حوزه بهداشت از بهمن 1400 تا بهمن 1402 است. در این دوره، با برنامهریزی عملیاتی، طراحی اطلس بهداشت، ایجاد سیستم یکپارچه پذیرش بر پایه وب به نام سامانه "رهاورد" و تجمیع صندوقها، ارجاع الکترونیک و لینک به سامانههای سطح یک و دو، مداخلاتی طراحی و اجرا شد. 170 شاخص در اطلس بهداشت محاسبه و در ماتریسی برای واحدهای ارائه خدمت رتبهبندی و مصورسازی شدند.
یافتهها: افزایش سالیانه ارائه مراقبتهای اولیه بهداشتی، خدمات پزشکی، دندانپزشکی و آزمایشگاهی بیش از 35 درصد در مقایسه با قبل، افزایش شبکههای بهداشت و درمان از 9 به 12، راهاندازی 2 مرکز خدمات جامع سلامت شبانهروزی، پیادهسازی نظام ارجاع و نسخهنویسی الکترونیک با بالاترین درصد پوشش در کشور به نسبت جمعیت و کمترین خطا، افزایش 1 درصدی موالید در سال 1402 نسبت به سال قبل، افزایش معنیدار درصد قندخون و فشارخون مطلوب و کنترلشده، و افزایش خطرسنجی قلبی-عروقی و مراقبتها به بالای 95 درصد از مهمترین یافتهها بودند.
نتیجهگیری: اطلس بهداشت، برای تعیین دقیق وضعیت موجود، طراحی مداخلات، اندازهگیری پیشرفت شاخصها و در جهت دستیابی به عدالت در سلامت و بهرهمندی از خدمات در راستای پوشش همگانی سلامت، کمککننده است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |