مقدمه: در سال 1388 نسخه جدید کتاب ارزشهای نسبی خدمات تشخیصی درمانی بر اساس کتاب CPT/RVU 2008 توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ترجمه گردید و در دسترس بیمارستانها قرار گرفت. هدف مطالعه حاضر، تخمین تعداد اعمال تهاجمی در کشور و مقایسه تعرفههای قدیم و جدید، و برآورد میزان تغییر در دستمزد پزشکان در صورت اجرای تعرفههای جدید بود.
روش کار: ابتدا با استفاده از اطلاعات سازمانهای اصلی بیمه درمان و بر اساس الگوی مطالعه، پس از حذف موارد تکراری فهرست، 54 مورد از رایجترین و تأثیرگذارترین اعمال تهاجمی انتخاب شدند. سپس با استفاده از اطلاعات سازمانهای بیمهگر، جمعیت تحت پوشش آنها و جمعیت کشور، تعداد هر یک از این اعمال در کشور در مدت یک سال برآورد شد. در نهایت با توجه به میزان دستمزد پزشکان بابت هر کای جراحی و نسبت اعمال جراحی در بخش خصوصی به دولتی، تفاوت پرداخت به پزشکان در صورت اجرای تعرفههای جدید برآورد گردید.
یافتهها: برآورد میشود در ایران سالیانه حدود چهار میلیون و نهصد هزار عمل جراحی و خدمت درمانی تهاجمی انجام شود که تقریباً 53% آن مربوط به 54 خدمتی است که از رایجترین و اثرگذارترین اعمال در کشور میباشند. انتظار میرود با اجرای تعرفههای جدید، دستمزد پزشکان بابت گروهی از خدمات تهاجمی و اعمال جراحی حدود 767833 میلیون ریال اضافه شود و از طرفی دستمزد آنها بابت انجام گروه دیگری از خدمات تهاجمی و اعمال جراحی حدود 810655 میلیون ریال کاهش یابد. به عبارتی با اجرای تعرفههای جدید، دستمزد پرداخت شده به پزشکان کشور بابت اعمال جراحی و تهاجمی در مجموع در حدود 43000 میلیون ریال کاهش یافته و به همین میزان هزینههای نظام سلامت نیز کاهش خواهد یافت.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان میدهد که اجرای تعرفههای جدید اعمال جراحی موجب باز توزیع هزینه اختصاص یافته به خدمات پزشکان تخصصهای مختلف میشود و با توجه به این که اصلاح تعرفهها بر مبنای پیشرفتهای سالهای اخیر در ارایه خدمات است، انتظار میرود موجب تناسب منطقیتر درآمدها شود. همچنین به نظر می رسد تغییر محسوسی در مجموع هزینههای دستمزد پزشکان ایجاد نشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |