مقدمه: در دنیای امروز ، شاخصهای متعددی برای ارزیابی برونداد علمی محققان به کار برده میشوند. یکی از متداولترین این شاخصها، شاخص h است که توسط بسیاری از مراجع معتبر دنیا برای ارزیابی افراد و حتی مؤسسهها استفاده میشود. این مطالعه با هدف بررسی نگرش پژوهشگران علوم پزشکی کشور در مورد اهمیت عوامل مؤثر در افزایش شاخص h ایشان و نیز ارجاع به مقالات صورت پذیرفته است.
روش کار: در یک مطالعه مقطعی، پرسشنامهای با 29 سؤال نگرشسنج، به منظور سنجش نگرش اعضای هیأت علمی دانشگاههای علوم پزشکی کشور با شاخص h یک و بالاتر در سال 2008 میلادی ارسال شد. سؤالات پرسشنامه پیرامون عوامل مؤثر در افزایش شاخص h و نیز ارجاع به مقالات، با مقیاس 5 تایی طراحی شده بود. برای انجام برخی از مقایسهها، افراد نمونه به دو گروه افراد دارای شاخص h شش و بیشتر و گروه کمتر از شاخص شش تقسیم شدند.
یافتهها: از 1892 پرسشنامه ارسال شده، 702 نفر (37%) پاسخ دادند. نحوه نگرش به علت ارجاع به مقالات و افزایش
شاخص h در دو گروه با h شش و بیشتر و گروه کمتر از شش تفاوت چندانی نمیکرد. هر دو گروه معتقد بودند که چاپ مقاله در مجلات با شاخص تأثیر بالا، متدولوژی خوب و اولین مطالعه در ایران و جهان، عوامل مؤثر به ارجاع زیاد میباشند. اکثر افراد به چاپ مقالات مروری و نیز انتشار مقالات در مجلات با دسترسی باز توجه زیادی نداشتند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد بسیاری از محققان از اهمیت انتشار مقالات مروری و نیز انتشار در مجلات با دسترسی باز اطلاع ندارند. بالا بردن سطح کیفی تحقیقات جهت چاپ در مجلات با با شاخص تأثیر بالا، بها دادن به ایدههای نوینی که اولین مطالعات در نوع خود در ایران و جهان محسوب میشوند و استفاده از متدولوژیهای نوین در تحقیقات، مهمترین عواملی هستند که از نظر محققان برجسته کشور در این مقطع باعث ارتقای شاخص h میشود. آشنا نمودن محققان به ارزش چاپ مقالات در مجلات با دسترسی باز و چاپ مقالات مروری نیز میتواند درافزایش تعداد ارجاعات و ارتقای شاخص h مؤثر باشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |