مقدمه: عوامل اجتماعی بر وقوع بیماری تأثیر قابل توجهی دارند. به منظور حل مسایل سلامت در جامعه کنونی، پزشکی بایستی مجهز به یک دیدگاه اجتماعی– بیولوژیک به سلامت و بیماری باشد. هدف این پژوهش، مطالعه نقش مشارکت اجتماعی در ابتلاء به سرطانهای معده، پستان و لنفوم است.
روش کـار: پژوهش حاضر، مطالعهای توصیفی- تحلیلی و گذشتهنگر است. حجم نمونه 85 نفر بود که با روش نمونهگیری احتمالی طبقهبندی شده متناسب از میان جامعه آماری بیماران بالاتر از 14 سال مبتلا به سرطانهای معده، پستان و لنفوم انتخاب شدند. حجم گروه شاهد نیز برابر با بیماران (85 نفر) بود. بیماری سرطان و انواع مورد نظر آن با استناد به نتایج آزمایشات پزشکی موجود در پرونده بیماران تأیید شد و دادههای حاصل از اجرای پرسشنامه با روش تحلیل تشخیصی، تحلیل همبستگی کانونی و تحلیل رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که بین مجموعه مؤلفههای مشارکت اجتماعی با سرطان معده، پستان و لنفوم همبستگی متوسطی وجود دارد و این مؤلفهها بر ابتلا به این سرطانها تأثیر معناداری دارند؛ به طوری که مؤلفه " تمایل به کسب منافع جمعی مشارکت "، تأثیر مثبت و معناداری بر عدم ابتلاء به سرطان معده (602/1 OR= ، 05/0 > p ) و مؤلفه " تمایل به ورود به مشارکت " نیز تأثیر مثبت و معناداری بر عدم ابتلاء به سرطان پستان داشت (597/1 OR= ، 01/0 > p ).
نتیجهگیری: بنابر یافتههای این پژوهش، مشارکت اجتماعی ابزاری جهت پیشگیری از سرطانهای معده، پستان و لنفوم میباشد. یافتهها، ضرورت توجه به مشارکت اجتماعی و مؤلفههای آن را در سیاستگذاریهای کلان اجتماعی پیشنهاد میکند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |