مقدمه: پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، گامهای بلندی در زمینه خودکفایی دارویی برداشته شد که یکی از مهمترین آنها استقرار نظام نوین دارویی (طرح ژنریک) در کشور بود. اما این طرح نتوانست موقعیت تولید مواد اولیه دارویی، تولید داروهای گیاهی، تولید داروهای برنددار و تولید داروهای صعبالعلاج را کسب کند. هدف این مطالعه بررسی 1- علت اجرای طرح ژنریک 2- بازتابهای اجرا و روند طرح ژنریک در صنعت دارو و3- مشکلات طرح ژنریک است.
روش کـار: این یک مطالعه پیمایشی و شامل مطالعه اسناد و مدارک، مصاحبه و استفاده از پرسشنامه می باشد. جامعه آماری مجموعاً30 شرکت بود که از این تعداد، 17 شرکت به پرسشنامهها پاسخ دادند. آمارها به صورت توصیفی بیان شدند و با توجه به دادههای توصیفی از نرمافزار Excel و SPSS استفاده گردید.
یافتهها: این طرح از طرحهایی بوده که توانسته در موقعیتهای حساس، به رفع نیاز در تولید داروهای ضروری و اساسی با قیمت کم بپردازد و همچنین سبب به وجود آمدن برخی زیرساختها نظیر مهارت نیروی انسانی و متخصص در امر فرمولاسیون، تا حدودی بهینهسازی مدیریت و ایجاد خطوط تولید جدید دارو شود. اما همزمان به دلیل سیاستهای حمایتی یارانهای و بینشهای درونگرایانه توسعهای و همچنین عدم ارتباط مؤثر با مراکز تحقیقاتی داخلی و خارجی، این طرح تا دهه 80 در سطح تولید داروهای ژنریک متوقف ماند. این توقف سبب شد تا صنعت داروسازی به فکر طرحهای نوآوری و سیستمهای تحقیق و توسعه R&D نباشد و بدنه صنعت داروسازی بیتحرک باقی ماند و بنابراین صنعت دارو نتوانست از دانشگاه برای توانمندی تحقیق و توسعه سود برد. طرحهای داروهای تحت لیسانس نیز به دلیل عدم وجود زیر ساختهای مناسب نتوانست موقعیتی را در کسب توانمندیهای R&D در صنعت دارو کسب کند.
نتیجهگیری: اجرای طرح ژنریک در کشور، به موقع شروع شد و توانست در موقعیتهای حساس به رفع نیاز در تولید داروهای ضروری و اساسی با قیمت کم بپردازد و همچنین سبب به وجود آمدن برخی زیرساختها شود. اما همزمان به دلیل سیاستهای حمایتی تا مدتها در سطح تولید داروهای ژنریک متوقف ماند. این روند سبب شد تا صنعت داروسازی به فکر طرحهای نوآوری و سیستمهای تحقیق و توسعه نباشد و عملاً بدنه صنعت داروسازی بیتحرک باقی بماند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |