مقدمه: قارچها قادر به ایجاد آلودگی در اندامهای زنده و مرده گیاهان و جانوران میباشند. به همین علت امکان آلوده شدن محصولات کشاورزی در مزرعه وجود دارد . آفلاتوکسینها، مایکوتوکسینهایی هستند که عمدتاً به وسیله چندین گونه از قارچهای آسپرژیلوس شامل فلاووس، پارازیتیکوس، نومیوس، اریزئوس، اریزهآ و پنیسیلیوم پابرکولوم و اکراتوکسین توسط آسپرژیلوس اکراسئوس تولید میشوند. در تحقیق حاضر میزان نفوذ سموم آفلاتوکسین و اکراتوکسین به غلات صبحانه موجود در فروشگاههای شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت.
روش کار: تعداد 18 نمونه به طور تصادفی انتخاب شدند و پس از یکنواخت کردن، در 3 مرحله استخراج، تخلیص و تعیین مقدار سموم مورد بررسی قرار گرفتند. سپس تشخیص با دتکتور فلورسانس 333 = meλ و 460 = xeλ و 1000 Gain = و 16 Attn = و تعیین مقدار از طریق مقایسه سطح زیر منحنی تک تک نمونهها و استانداردها با احتساب ضریب رقت انجام شد.
یافتهها: این مطالعه نشان داد که در هیچ یک از نمونههای مورد آزمایش اکراتوکسین A یافت نشد و مقدار آن در همه نمونهها 0/0 بود. آفلاتوکسین B1 و B2 در برخی از نمونهها یافت شد. اما در همه آنها زیر حد استاندارد ایران، اروپا و امریکا بود. مقدار آفلاتوکسینهای G1 و G2 در کلیه نمونهها 0/0 بود.
نتیجهگیری: با توجه به حضور قارچهای مولد آفلاتوکسین و عوامل کنترلکننده این قارچها در محل تولید، همبستگی مثبتی بین کاهش جمعیت قارچهای مولد آفلاتوکسین و عوامل کنترل کننده با کاهش میزان آفلاتوکسین دیده شد. از پتانسیل عوامل کنترل کننده میتوان برای جلوگیری از آلودگی غلات به آفلاتوکسین به خوبی استفاده نمود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |