دوره 12، شماره 4 - ( زمستان 1388 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Autonomy in the Elderly: A Phenomenological Study . Hakim 2010; 12 (4) :1-10
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-566-fa.html
علی درویش‌پور کاخکی ، دکتر ژیلا عابدسعیدی ، دکتر علی دلاور ، دکتر منصوره سعیدالذاکرین . استقلال در سالمندان: یک مطالعه پدیده‌شناسی. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1388; 12 (4) :1-10

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-566-fa.html


1- ، darvishpoor@sbmu.ac.ir darvishpur@yahoo.com
چکیده:   (26782 مشاهده)

مقدمه: در عصر حاضر سالمندان سریع‌ترین نرخ رشد را در بین گروه‌های سنی مختلف دارند. در آینده نزدیک بیشترین افزایش جمعیت سالمندان در کشورهای رو به توسعه از قبیل ایران اتفاق خواهد افتاد. از این رو مراقبت از سالمندان با هدف حفظ استقلال در دوران سالمندی مورد توجه قرار می‌گیرد. با توجه به وابستگی مفهوم استقلال به شرایط و بافت شکل‌دهنده آن، مطالعه حاضر با هدف کاوش مفهوم استقلال در سالمندان صورت پذیرفت.

روش کـار: پژوهش حاضر، پژوهشی کیفی از نوع پژوهش پدیده‌شناسی هرمنیوتیک بر اساس روش ون مانن می‌باشد. بر اساس روش نمونه‌گیری هدفمند 10 سالمند انتخاب و مورد مصاحبه‌های نیمه‌ساختار یافته قرار گرفتند. مصاحبه‌ها ضبط و پس از دست‌نویس کردن و به دست آوردن درک جامعی از آنها، بر اساس فعالیت‌های پژوهشی ون مانن تجزیه و تحلیل گردیدند.

یافته‌ها: چهار مضمون خود مدیریتی، سربار نبودن، استقلال مالی و زندگی مستقل به دست آمد. مضمون خود مدیریتی دربرگیرنده زیرمضمون‌های احساس هویت مستقل کردن، تصمیم‌گیری و خودرأی بودن و داشتن اختیار بوده است. مضمون سربار نبودن شامل زیرمضمون‌های توانایی خود مراقبتی، انجام عملکرد مستقل و احساس مفید بودن درخانواده و اجتماع بوده است. مضمون استقلال مالی شامل زیرمضمون‌های تجربه گرانی، ترس از وابستگی مالی به دیگران، احساس امنیت مالی و ارتباط وضعیت مالی با سلامتی بوده است. مضمون زندگی مستقل شامل زیرمضمون‌های زندگی جدا از فرزندان، تنفر از زندگی در خانه سالمندان، احترام ناشی از زندگی مستقل و تلاش خانواده برای حفظ زندگی مستقل سالمند بوده است.

نتیجه‌گیری: تأکید سالمندان بر خود مدیریتی، توانایی خود مراقبتی، استقلال مالی و زندگی مستقل بیانگر این است که استقلال در سالمندان ایرانی دارای جنبه‌ها و تعاریف متفاوتی به واسطه شرایط اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ایران است. در نظر گرفتن این تفاوت‌ها برای مراقبت بهتر در جهت حفظ استقلال سالمندان دارای اهمیت می‌باشد.

 

متن کامل [PDF 171 kb]   (2514 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی |
دریافت: 1388/12/19 | انتشار: 1388/10/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی حکیم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Hakim Journal

Designed & Developed by : Yektaweb