مقدمه: با وجود مطالعات متعددی که در زمینه وبسایتهای دانشگاهی ایران صورت گرفته، تاکنون بررسی جامعی در خصوص تغییرات رتبه وبسایت تمامی مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی کشور انجام نشده است. مطالعه حاضر به بررسی و مقایسه روند تغییرات رتبه وبسایت دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی ایران در سه سطح ملی، منطقهای و بینالمللی طی سالهای 2007 تا 2009 میلادی میپردازد.
روش کار: طی یک مطالعه توصیفی مقطعی ابتدا تمامی دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی وابسته به وزارتخانههای علوم و بهداشت که دارای وبسایت اختصاصی بودند، از طریق کاوشگر گوگل شناسایی و بررسی گردید. سپس رتبههای کشوری، منطقهای و جهانی آن دسته از این مؤسسات که در پایگاه وبسنجی webometrics.info وارد شده بودند، در چهار مقطع زمانی جولای 2007، ژانویه 2008، جولای 2008و ژانویه 2009 استخراج و مورد مقایسه قرار گرفت.
یافتهها: بر اساس یافتههای پژوهش، وبسایت دانشگاه تهران در بین دانشگاههای مورد بررسی، رتبه اول کشوری را در طی هر چهار مقطع زمانی کسب کرد. وبسایت این دانشگاه در ارزیابی ژانویه 2009 رتبه سوم منطقه و نهصد و نودم جهان را
کسب کرده که بیانگر 383 رتبه ارتقاء در طول 18 ماه در سطح جهان است. در این دوره، دانشگاه علوم پزشکی مشهد از میان تمامی دانشگاههای مورد مطالعه، بالاترین ارتقای رتبه وب را در سطح جهانی داشته است. پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران (ایران داک)، تنها مرکز تحقیقات ایرانی بود که در رتبهبندی سوم و چهارم وبسنجی در میان 1000 رتبه اول مراکز تحقیق و توسعه جهان قرار گرفته است.
نتیجهگیری: به منظور ارتقای رتبه وب دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی ایران لازم است سیاستگذاران و مدیران بخش آموزش و پژوهش کشور، راهکارهای مناسبی در خصوص ارتقاء و پایش مداوم وبسایتهای مؤسسات آموزشی و پژوهشی تدوین و اجرا نمایند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |