دوره 11، شماره 3 - ( پاييز 1387 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 19-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Treatment of addiction by medicinal herbs sellers in Tehran . Hakim 2008; 11 (3) :11-19
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-450-fa.html
دکتر آفرین رحیمی‌موقر ، دکتر گـل‌آرا خسـتو ، دکتر منیر فکری ، دکتر شاهین آخوندزاده . درمان اعتیاد توسط عطاری‌ها در شهر تهران. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1387; 11 (3) :11-19

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-450-fa.html


1- ، rahimia@tums.ac.ir
چکیده:   (24708 مشاهده)

مقدمه: در این مقاله به بررسی مواد و داروهای تجویز شده توسط عطاری‌های تهران برای درمان اعتیاد پرداخته شده است.

روش کـار: این تحقیق دارای دو بخش پژوهش کیفی و آزمایشگاهی بوده است. مصاحبه عمیق با 52 نفر از ارایه‌دهندگان خدمات گیاهی از 22 منطقه شهرداری تهران بزرگ و با 32 نفر از معتادان یا خانواده‌های آنان و آزمایش کروماتوگرافی با لایه نازک برای 55 نمونه از ترکیبات بدون نام دست‌ساز که برای درمان اعتیاد در عطاری‌ها فروخته می‌شود انجام گردید.

یافته‌ها: 85% از عطاری‌های مورد مطالعه به درمان اعتیاد نیز می‌پرداختند. گیاهان دارویی تجویز شده شامل اسطوخودوس، سنبل‌الطیب، بهار نارنج، زنیان و بادرنجبویه بوده است. گرچه تنها 20% از عطاری‌ها اظهار کردند که از ترکیبات شیمیایی نیز استفاده می‌کنند، لیکن بررسی آزمایشگاهی 55 نمونه داروهای دست‌ساز تجویزی برای درمان اعتیاد نشانگر وجود حداقل یک ترکیب شیمیایی در تمام نمونه‌ها بود. 91% نمونه‌ها دارای دی فنوکسیلات و 58% دارای حداقل یک ترکیب اپیوئیدی بودند. هزینه درمان تجویز شده توسط عطاران از 10 هزار تومان تا 200 هزار تومان متفاوت بوده است. 75% از معتادان این نوع ترکیبات را برای ترک اعتیاد بی تأثیر دانسته و یا آنها را اعتیادآور می‌دانستند.

نتیجه‌گیری: فعالیت وسیع عطاری‌ها در زمینه تجویز و فروش ترکیبات دست‌ساز علی‌رغم ممنوعیت قانونی آن و وجود تقاضا از سوی مردم چالشی جدی پیش روی سیاستگذاران این حیطه است. رویکرد علمی به طب گیاهی، تولید داروهای گیاهی زیر نظر وزارت بهداشت و فروش آنها با مجوز خاص، تدوین و اعمال آئین‌نامه نظارتی، آموزش نظام‌مند تمامی افرادی که به هر نوع دست‌اندرکار تولید، تجویز و یا فروش داروهای گیاهی هستند و آگاه‌سازی مردم پیشنهاد می‌شود.

 

متن کامل [PDF 308 kb]   (9607 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1387/11/27 | انتشار: 1387/7/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی حکیم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Hakim Journal

Designed & Developed by : Yektaweb