مقدمه: مطالعه حاضر بخشی از تحقیق جامع بررسی وضعیت تغذیه دانشجویان دانشکدههای تابعه دانشگاه علوم پزشکی ایران با هدف ارزیابی وضعیت دریافت چربیهای رژیم غذایی دانشجویان و ترکیب چربی دریافتی میباشد.
روش کـار: تحقیق در قالب مطالعه توصیفی- مقطعی با انتخاب 1000 دانشجو روش نمونهگیری چند مرحلهای بهصورت طبقهای از 6 دانشکده وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران (پزشکی، پیراپزشکی، پرستاری، مامائی، بهداشت، توانبخشی، مدیریت و اطلاعرسانی پزشکی) صورت گرفت. گردآوری اطلاعات با استفاده از روش استاندارد 24 ساعت یادآمد خوراک (24hours dietary recall) انجام و اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرمافزار تخصصی تغذیه (NIII, FP2) DFP آنالیز مواد مغذی و مقادیر ماکرونوترینتها (درشت مغذیها) از جمله ترکیب چربیهای دریافتی رژیم محاسبه و با مقادیر توصیه شده RDA و DRI مقایسه و ارزیابی گردید. با استفاده از نرمافزار SPSS آزمونهای آماری انجام شده است (آزمون T و X2 ).
یافتهها: میانگین انرژی دریافتی روزانه دانشجویان مورد بررسی 645± 1810 کیلوکالری و میانگین چربی کل دریافتی رژیم 28± 76 گرم و میانگین سهم انرژی از چربیها 7± 38% کالری روزانه بوده است. میزان چربیهای دریافتی رژیم بیش از میزان توصیه شده بود و اختلاف آماری معناداری بین میانگین چربی دریافتی رژیم در دانشجویان دختر و پسر دیده شد.(0001/0 p< ). و میانگین چربی دریافتی دانشجویان مستقر در خوابگاه و مستقر در منزل اختلاف آماری معنادار نشان نداده است. ارزیابی ترکیب چربی دریافتی رژیم نشان داد میانگین کلسترول دریافتی 199± 215 میلیگرم و چربیها اشباع شده رژیم 11± 25 گرم (متوسط 12% سهم کالری روزانه) و چربیهای چند غیراشباع 11± 17 گرم و چربیهای یک غیراشباع (monounsaturated) 10± 28 گرم بوده است. اختلاف آماری معنادار بین میانگین کلسترول و نیز چربیهای اشباع شده رژیم در دانشجویان دختر و پسر وجود دارد، بنابراین بین دانشجویان مستقر در خوابگاه و منزل اختلاف آماری معنادار دیده نشده.
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان داد سهم چربی رژیم غذایی از کالری روزانه و نیز مقدار کلسترول و چربیهای اشباع شده رژیم غذایی بیش از میزان توصیه شده میباشد. این امر به عنوان عوامل خطر بروز بیماریهای قلبی- عروق در سنین میانسالی خواهد بود. لازم است با تغییر رفتار تغذیهای و الگوی رژیم غذایی در گروه سنی جوان زمینههای تغذیهای خطر ابتلاء به اختلالات قلبی- عروقی تصحیح گردیده و با کاهش چربیهای رژیم و تعادل در سهم انرژی از چربیها و نیز تغییر ترکیب چربیهای دریافتی و کاهش چربیهای اشباع شده و کلسترول رژیم غذایی در جهت بهبود الگوی تغذیهای عمل شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |