مقدمه: طی سالیان اولیه زندگی شبکه عصبی مغز نمو پیدا می کند و تا قبل از دو سالگی میلیونها اتصال سلولهای عصبی شکل میگیرد. توسعه و پیشرفت جسمی، فکری و شناختی انسان تا حد زیادی به همین اتصالات عصبی بستگی دارد. تحقیق حاضر با هدف تأثیر آموزش تغذیه تکمیلی و مهارتهای تکاملی به مادران بر روند رشد و تکامل کودکان 7-5 ماهه شهر شیراز انجام شد.
روش کـار: نمونههای مورد مطالعه مادران کودکان 7-5 ماهه بودند. 240 کودک از دو درمانگاه شهری در یکی از مناطق چهارگانه آموزش و پرورش انتخاب گردیدند و به طور تصادفی در دو گروه آموزشی و شاهد قرار گرفتند. هر ماه یک جلسه آموزشی از طریق فیلم و پمفلت به مدت ششماه برای گروه آموزشی برگزار گردید. قد، وزن، دور سر، دور بازو و عملکرد تکاملی حرکات خشن کودکان هر دو گروه به وسیله متر، وزنه و تست تکاملی دنور به صورت ماهیانه بررسی گردید.
یافتهها: به دلیل ریزش نمونهها، تجزیه و تحلیل آماری روی 207 نمونه انجام شد. میانگین افزایش وزن در گروه آموزشی 05/8 کیلوگرم و در گروه شاهد 52/7 به دست آمد همچنین انحراف معیار افزایش وزن در گروه آموزش 64/0 و در گروه شاهد 6/0 بود. منحنیهای وزن، قد، دور سر، و دور بازو در دو گروه ترسیم شد و با یکدیگر و منحنی استاندارد جهانی بر اساس مرکز علمی آمار سلامت و منحنی آیتالهی مورد مقایسه قرار گرفت. عملکرد تکاملی نیز در دو گروه با هم و با کودکان مطالعه دنور مقایسه گردید.
نتیجهگیری: بهطور کلی نتایج این پژوهش نشان میدهد که آموزش تغذیه تکمیلی به مادران میتواند بر افزایش وزن کودکان تأثیر بگذارد ولی بر قد، دور سر و دور بازو تأثیری ندارد وزن 003/0= p و قد 1/0 p= دور سر 173/0 p= و دور بازو
822/0 p= . همچنین در مورد آموزش مهارتهای تکاملی حرکات خشن نیز باید گفت که آموزش تأثیری بر پیشرفت عملکرد تکاملی نداشته است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |