مقدمه: ژیاردیازیس ، عفونت انگلی روده کوچک با انتشار جهانی است که توسط تکیاخته تاژکداری به نام ژیاردیا لامبلیا در انسان ایجاد میشود. این تکیاخته یکی از عوامل مهم ایجاد کننده اسهال بهخصوص در کودکان سنین دبستانی است. درمان شیمیایی این بیماری معمولاً براساس تجویز یکی از سه داروی مترونیدازول، تینیدازول و فورازولیدون صورت میگیرد که این داروها اثرات جانبی متعددی دارند. از طرفی گیاه سیر واجد ترکیبات شیمیایی متعددی است و اثرات درمانی بسیاری از این ترکیبات در رابطه با بیماریهای عفونی به اثبات رسیده است. در این تحقیق عص اره کلروفرمی سیر بر علیه ژیاردیا در دو شرایط برونتنی و درونتنی مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش کار: 4 و 8 میلی گرم از عصاره سیر را به یک میلی لیتر از سوسپانسیون کیست های ژیاردیا موریس و ژیاردیا لامبلیا (واجد 2000 کیست در میلی لیتر) اضافه و در دمای 37 درجه سانتی گراد قرار داده شد. سپس درصد زنده ماندن کیست ها مرتباً هر 60 دقیقه و تا زوال حیات همه کیست ها در گروه آزمون، به کمک ائوزین 1/0 درصد اندازهگیری شد. علاوه بر این تعداد 25 سر موش سفید آزمایشگاهی را به ژیاردیا آلوده کرده و آنها را به پنج گروه پنج تایی آزمون و شاهد تقسیم نموده به گروه آزمون دوزهای مختلفی از عصاره سیر خورانده شد و اثر درمانی آن از طریق آزمایش مدفوع و در نهایت با کالبدگشایی و بررسی مستقیم روده مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره سیر بر کیست ژیاردیا کاملاً مؤثر است. به علاوه کیستهای گونه لامبلیا نسبت به عصاره سیر به مراتب حساس تر از گونه موریس است. گرچه درمان موش های آلوده در طی سه روز با دوز 20 و 40 میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن از عصاره سیر باعث بهبودی کامل تمامی موش های گروه آزمون نشد ولی دوز 80 میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن در طی سه روز باعث بهبودی کامل آنها گردید.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |