دوره 10، شماره 3 - ( پائيز 1386 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 8-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Quality of Life of Tehran's Population by WHOQOL-BREF questionnaire in 2005. Hakim 2007; 10 (3) :1-8
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-357-fa.html
دکتر سحرناز نجات ، دکتر علی منتظری ، دکتر کورش هلاکوئی ، دکتر کاظم محمد ، دکتر سیدرضا مجدزاده . کیفیت زندگی مردم شهر تهران بر اساس پرسش‌نامه WHOQOL-BREF، سال 1384. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1386; 10 (3) :1-8

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-357-fa.html


1- ، nejatsan@sina.tums.ac.ir
چکیده:   (36812 مشاهده)

مقدمه: امروزه اندازه‌گیری سلامت و ارزیابی مداخلات بهداشتی علاوه بر محاسبه شاخص‌های مرگ، فراوانی و شدت بیماری به سایر ارزش‌های انسانی مانند کیفیت زندگی نیز توجه می‌نماید؛ لذا اطلاعات در مورد کیفیت زندگی جمعیت عمومی شهر تهران می‌تواند به‌ عنوان اطلاعات پایه‌ای در نظر گرفته شده و در هنگام ارزیابی مداخلات مورد استناد واقع شود. هدف مطالعه حاضر بررسی کیفیت زندگی در جمعیت عمومی در شهر تهران بود. در این مطالعه از پرسش‌نامه World Health Organization Quality of Life-BRIEF (WHOQOL-BREF) استفاده‌شده‌ که در هر یک از چهار حیطه آن که شامل سلامت جسمانی، سلامت روان، روابط اجتماعی و وضعیت محیط می‌باشد امتیازات از 4 تا 20 بوده و امتیاز بالاتر نشان‌دهنده کیفیت زندگی بهتر است. این پرسش‌نامه در مجموع 26 سوال دارد.

روش کـار: در این مطالعه مقطعی، 1164 نفر از جمعیت عمومی 22 منطقه شهرداری تهران پرسش‌نامه WHOQOL-BREF را طی نمونه‌گیری به صورت لایه‌بندی شده چند مرحله‌ای تکمیل نمودند، سپس اطلاعات به‌دست آمده با نتایج حاصل از تکمیل همین پرسش‌نامه در 23 کشور دیگر جهان، مقایسه شد. یافته‌ها: میانگین (انحراف معیار)امتیاز پرسش‌نامه مذکور در جمعیت مورد مطالعه در دامنه سلامت جسمانی جسمانی (6/2 SD=) 3/14، سلامت روان (6/2 SD=)4/13، سلامت اجتماعی (6/2 SD=) 9/13 و وضعیت محیط (4/2 SD=)3/12 به‌دست آمد. میانگین امتیاز تمام دامنه‌ها در مجموع شرکت‌کنندگان مطالعه سازمان جهانی بهداشت به صورت معنا‌داری بالاتر از امتیاز دامنه‌های شرکت کنندگان در این مطالعه بود. امتیازات دامنه‌های وضعیت محیط و سلامت روان در تجزیه و تحلیل در لایه‌های مختلف سنی در جمعیت شهر تهران به صورت معناداری پایین‌تر از نتیجه کلی سایر نقاط جهان در همین لایه‌های سنی بود. امتیاز دامنه‌های سلامت روان، سلامت اجتماعی و سلامت محیط گروه بیمار در کل جمعیت مورد مطالعه سازمان بهداشت جهانی مانند یا بالاتر از مردم سالم شهر تهران بود.

 نتیجه‌گیری: از آن جا که نمونه‌ای گویا از جمعیت تهران در این مطالعه شرکت نمودند؛ نتایج آن اطلاعات مفیدی را در مورد کیفیت زندگی مردم این شهر در حیطه‌های مختلف فراهم می‌نماید. به هر حال اختلاف امتیازات مردم شهر تهران با سایر کشور‌های جهان در این دامنه‌ها اهمیت مداخلات مؤثر در حیطه‌های مذکور را مشخص می‌نماید و قابل تأمل می‌باشد.

متن کامل [PDF 311 kb]   (8054 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1386/12/21 | انتشار: 1386/7/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی حکیم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Hakim Journal

Designed & Developed by : Yektaweb