مقدمه: نگارش هر مطالعه ای احتیاج به رعایت استانداردهای خاص حوزه تخصصی خود دارد. "استانداردهای تلفیقی گزارش دهی هزینه مطلوبیت سلامت" یا CHEERS ، ابزاریست اختصاصی جهت گزارش میزان و نحوه رعایت استانداردهای هزینه مطلوبیت در حوزه سلامت، که ما بر آن شدیم تا با استفاده از این ابزار، کیفیت مطالعات ثانویه ای که دارای حداقل یک مطالعه اولیه توسط محققانی با وابستگی سازمانی ایران بودند و از ابزار CHEERS استفاده نموده بودند، را مورد ارزیابی قرار دهیم.
روش کار: بدین منظور، با کلید واژه های مرتبط با ایران و CHEERS و ترکیب آنها در دیتا بیس های PUBMED و SCOPUS اقدام به جستجوی مطالعات ثانویه ای نمودیم که در آنها هزینه مطلوبیت در ایران را با ابزار مربوطه مورد ارزیابی قرار داده بودند.
یافته ها: در مجموع 13 مطالعه ثانویه شامل 40 مطالعه اولیه، معیار ورود به مطالعه را پیدا کردند. بر اساس مولفه های ابزار CHEERS، عالی ترین مولفه های گزارش شده شامل پیامدها و هزینه های افزایشی، زمینه و هدف، چکیده و عنوان بودند. با این وجود، در گزارش مولفه های تامین کننده منابع مالی، اندازه گیری اثربخشی و مشخصات ناهمگونی ضعف هایی دیده می شود. در مجموع میانگین نمرات CHEERS در این مطالعه 84/33 از 100 با انحراف معیار 15/15 محاسبه شد.
نتیجه گیری: در مجموع حدود 80 درصد از مطالعات ایرانی استانداردها را در سطح عالی و خیلی خوب رعایت نموده بودند، اما هنوز در گزارش برخی از مؤلفه ها ضعف هایی دیده می شود, که نیازمند ارتقا می باشند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |