مقدمه: هیسترکتومی یکی از رایجترین عملهای جراحی در سراسر جهان است که به دلیل بیماریهای خوشخیم، سرطانهای بدخیم، موارد اورژانس پس از زایمان و تغییر جنسیت انجام میشود. علاوه بر عوارض احتمالی جراحی، خروج رحم پیامدهایی متعددی به دنبال دارد. طراحی و ایجاد یک برنامه ثبت ملی با اطلاعات یکپارچه میتواند در ارزیابی و اثر بخشی هیسترکتومی، برنامهریزی برای ارتقای کیفیت مراقبت و تحقیقات موثر باشد.
روش کار: این پژوهش توصیفی در سال1401-1402 انجام شد. بر اساس بررسی متون (جستجو در پایگاههای PubMed، Scopus، Web Of ScienceوCochrane Library) و مطالعه تطبیقی برنامه ثبت هیسترکتومی در کشورهای پیشگام، پرسشنامه ای تدوین شد و پس از تایید پایایی و روایی در اختیار 40 نفر از خبرگان قرار گرفت. پس از طی دو مرحله ( تکنیک دلفی)، مدل نهایی برنامه ثبت ملی هیسترکتومی برای ایران ارائه شد.
یافتهها: مدل برنامه ثبت ملی هیسترکتومی شامل پنج بخش اصلی است که عبارتند از: اهداف، ساختار، مجموعه حداقل دادهها (دادههای اداری- بالینی، دادههای مربوط به هیسترکتومی، مرگ بیمار و دادههای بیمارستانی)، استانداردها و فرآیندها (پردازشها، گزارشات، کنترل کیفی و پیگیری) که مورد توافق اکثریت خبرگان قرار گرفت.
نتیجهگیری: مراحل پیشهاد شده در مطالعه حاضر میتواند رویکردی برای طراحی سایر برنامههای ثبت باشد. همچنین، با توجه به نقش محوری برنامه ثبت هیسترکتومی در مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، اجرای منظم و پیوسته این برنامه در تمامی مراکز زنان و زایمان پیشنهاد میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |