دوره 24، شماره 2 - ( تابستان 1400 )                   جلد 24 شماره 2 صفحات 202-192 | برگشت به فهرست نسخه ها

Garshasbi S, Saffarinia M, Emami Razavi S H, Alipour A, Emadi Koochak H. The mediating role of empathy in the relationship between personality types and preventive behavior of Covid 19. Hakim 2021; 24 (2) : 8
گرشاسبی سیما، صفاری نیا مجید، امامی رضوی سیدحسن، علیپور احمد، عمادی کوچک حمید. نقش میانجی همدلی در ارتباط بین تیپهای شخصیتی و رفتار پیشگیرانه از کووید-19. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1400; 24 (2) :192-202

1- دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی سلامت، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
2- استاد روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران،  ایران. ، saffarinia@yahoo.com
3- استاد جراحی عمومی، گروه جراحی عمومی مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
4- استاد روانشناسی سلامت، گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
5- استاد بیماری عفونی و گرمسیری، گروه بیماریهای عفونی و گرمسیری مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
مقدمه: با توجه به اینکه ویروس کرونا تاکنون سراسر جهان را فراگرفته و عوارض فراوانی را برای مردم به همراه داشته، تاکید سازمان جهانی بهداشت بر رعایت رفتارهای پیشگیرانه است.
هدف: این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی همدلی در ارتباط بین تیپهای شخصیتی و رفتار پیشگیرانه از کووید-19 انجام شد.
روشکار: در این مطالعه توصیفی- همبستگی، 200 نفر از دانشجویان دانشگاههای مختلف سراسر کشور به روش در دسترس انتخاب شدند. شرکتکنندگان به زیرمقیاسهای فرم کوتاه پرسشنامه ۶۰ سوالی نئو و پرسشنامه همدلی جولیف و فارینگتون و رفتار پیشگیرانه محققساخته پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از SPSS ورژن ۲۵ و روش تحلیل رگرسیون خطی انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که تیپهای شخصیتی توافقپذیری (p< 0.001 β=0.438)، وجدانی بودن (p< 0.001 β=0.511) و باز بودن
(p< 0.001 β=0.531) با رفتار پیشگیرانه رابطه مستقیم و در مسیر غیرمستقیم با استفاده از متغیر همدلی نیز این رابطه را تقویت کردهاند و در رابطه با مولفههای روانرنجورخویی (p< 0.001 β=-0.394) و برونگرایی (p< 0.001 β=-0.503) با رفتار پیشگیرانه که ارتباطی منفی داشتند، همدلی نتوانست این ارتباط را تضعیف کند و رفتار پیشگیرانه را افزایش دهد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد افراد با ویژگیهای توافقپذیری، وجدانی بودن و گشودگی رفتارهای پیشگیرانه مرتبط با کووید-19 را بیشتر رعایت میکنند و همدلی نیز این رابطه را تقویت میکند. این نتایج دارای تلویحات کاربردی در تدوین مداخلات برای بحرانهای کنونی و آینده خواهد بود.
واژگانکلیدی: همدلی، تیپ شخصیتی، رفتار پیشگیرانه، ویروس کووید-19

دریافت: 1401/7/30 | پذیرش: 1400/4/10 | انتشار: 1400/4/10