دوره 24، شماره 2 - ( تابستان 1400 )                   جلد 24 شماره 2 صفحات 171-160 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Alijanzadeh Firouzi M A, Kazemian M, Abdi Z, Meskarpour Amiri M. Estimating the effects of the economic and social factors on health in Iran. Hakim 2021; 24 (2) : 6
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-2155-fa.html
علیجان زاده فیروزی محمدعلی، کاظمیان محمود، عبدی ژاله، مسگرپور امیری محمد. بررسی اثرات عوامل اقتصادی و اجتماعی بر سلامت در ایران. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1400; 24 (2) :160-171

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-2155-fa.html


1- کارشناس ارشد اقتصاد سلامت، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
2- استادیار اقتصاد سلامت، گروه اقتصاد سلامت، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران. ، mah_kazem@yahoo.com
3- اسـتادیارمدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، مؤسسـه ملی تحقیقـات سلامت، دانشـگاه علـوم پزشـکی تهـران، تهران، ایـران.
4- استادیار اقتصاد سلامت، مرکز تحقیقات مدیریت سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج)، تهران، ایران.
چکیده:   (1412 مشاهده)
مقدمه: سلامت افراد در جامعه تحت تأثیر متغیرهای محیطی، اقتصادی و اجتماعی قرار میگیرد که توجه به آنها از بعد سیاستگذاری و کاهش نابرابریها، مدیریت و کنترل تقاضا برای خدمات سلامت بسیار مهم است. براین اساس، هدف از پژوهش حاضر تعیین اثرات برخی عوامل اقتصادی-اجتماعی بر سلامت است.
روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی است. در مرحله اول، متغیرهای وابسته و توضیحی در پاسخ به سوال پژوهش مبنی بر برآورد اثرگذاری عوامل اقتصادی و اجتماعی بر شاخصهای سلامت شناسایی شدند. در مرحله دوم دادههای مورد نیاز برای متغیرهای در نظر گرفته شده در پژوهش از منابع موجود و در دسترس استخراج شد و در مرحله سوم، با استفاده مدل آماری و تحلیلی تخمین رگرسیونی، همبستگی بین متغیرهای وابسته و توضیحی یا اثرگذار مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفت.
یافتهها: متغیرهای مورد مطالعه، شامل مجموعهای از عوامل اقتصادی- اجتماعی و شاخصهای سطح سلامت از جمله سطح درآمد خانوار، وضعیت اشتغال، نرخ مشارکت اقتصادی در جامعه، بُعد خانوار، قیمت خدمات سلامت، جمعیت سوءتغذیه کودکان زیر 5 سال، سالهای امید زندگی و سالهای عمر از دست رفته کودکان زیر یک سال بهعلت مرگ بودند. نتیجه تخمین ضرایب کشش در معادلات نشان میدهد که کشش شاخص سلامت امید زندگی نسبت به درآمد، شاخص قیمت سلامت، نرخ بیکاری، بعد خانوار به ترتیب (0.023)، (0.060)، (0.010-)و(0.171-) در سطح معناداری زیر 4درصد برای همه متغیرها به جز نرخ بیکاری بوده و کشش شاخص سوءتغذیه کودکان زیر 5 سال نسبت به درآمد، شاخص قیمت سلامت، نرخ مشارکت اقتصادی و بعد خانوار به ترتیب (0.601)، (1.430)، (1.733-)و(2.268) در سطح معناداری زیر 8درصد برای همه متغیرهای معادله به جز نرخ مشارکت اقتصادی است. حجم نمونه در جمعیت سوءتغذیه کودکان 19270 نفر از کودکان زیر 5 سال استانهای کل کشور و حجم نمونه در متغیرهای اقتصادی اجتماعی کل جمعیت کشور در سال 1395 بود.
نتیجهگیری: در این پژوهش به منظور بررسی تاثیرگذاری عوامل اقتصادی-اجتماعی موثر بر سلامت، تأثیر عواملی از جمله درآمد خانوار، وضعیت اشتغال، نرخ مشارکت اقتصادی در جامعه، بُعد خانوار، قیمت خدمات سلامت بر شاخصهای سلامت و بیماری با تشکیل تابع سلامت مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که این اکثر این عوامل بر سلامت جامعه موثر هستند و سیاستگذاران سلامت با توجه به این عوامل میتوانند بر سلامت و نابرابریهای سلامت، تقاضا برای خدمات سلامت و هزینههای سلامت تأثیرگذار باشند.
 
شماره‌ی مقاله: 6
متن کامل [PDF 471 kb]   (505 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1401/7/30 | پذیرش: 1400/4/10 | انتشار: 1400/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی حکیم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Hakim Journal

Designed & Developed by : Yektaweb