1- دانشجوی داروسازی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- دستیار گروه اقتصاد و مدیریت دارو، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
3- متخصص داروشناسی، نایب رئیس انجمن داروسازان ایران، تهران، ایران.
4- استادیار گروه اقتصاد و مدیریت دارو، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، nazilaa.yousefi@gmail.com
چکیده: (717 مشاهده)
مقدمه: در سالهای اخیر فروش آنلاین دارو و فرآوردههای مکمل در بسیاری از کشورها رواج یافته است. اگرچه فروش آنلاین این محصولات میتواند مزایای بسیاری را به همراه داشته باشد، اما فقدان نظارت بر آن میتواند عواقب جدی برای سلامت جامعه ایجاد کند. هدف از این مطالعه بررسی چالشها، رویکردهای قانونی و سیاستهای اجرایی کشورهای مختلف، بهمنظور کمک به اخذ تصمیمات مناسب برای سیاستگذاری این حوزه در ایران است.
روش کار: جستجوی نظاممند در پایگاههای دادهPubMed، Google Scholar و Scopus انجام گرفت. در نهایت، 29 مطالعه و ضابطه ملی و بینالمللی مرور شدند.
یافتهها: داروخانههای آنلاین با چالشهای تضمین ایمنی بیماران، فقدان قوانین مناسب و نظارت و اجرا مواجه هستند که میتواند عرضه محصولات تقلبی، سوءمصرف، تجویز اشتباه، فقدان مانیتورینگ بیمار، بروز خوددرمانی و بسیاری دیگر از این پیامدها را به همراه داشته باشد. به همین دلایل کشورهای پیشگام در این زمینه سعی در نهادینه کردن قوانین نظارتی و اعتبارسنجی آنها دارند. در ایران نیز با توجه به رشد جریانهای غیرقانونی داروخانههای آنلاین، اتخاذ سریعتر تصمیمات مناسب ضروری است که در کنار استفاده از مزایای تکنولوژیهای نوین، حقوق و سلامت بیماران و شهروندان به بهترین وجه ممکن حفاظت گردد.
نتیجهگیری: انتظار میرود تجارت الکترونیکی محصولات دارویی در آینده به بخشی جداییناپذیر از سیستمهای مراقبتهای بهداشتی-درمانی تبدیل شود. از این رو، یک رویکرد استراتژیک و جامع میتواند به مقامات نظارتی کمک کند تا تجارت الکترونیکی محصولات دارویی را به طور مؤثرتری تنظیم کنند.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1400/12/27 | پذیرش: 1400/9/10 | انتشار: 1400/9/10