مقدمه: رهبری «علم و هنر نفوذ در کارکنان، ترغیب و آمادهسازی آنها برای دستیابی به اهداف سازمانی» است. هدف این پژوهش شناسایی چالشهای رهبری مدیران زن در سازمانهای بهداشتی و درمانی و ارائه راهکارهای مناسب برای رفع آنها بود.
روش کار: این پژوهش پدیدارشناسی تفسیری از طریق مصاحبههای نیمهساختاریافته حضوری با 27 نفر از مدیران زن در سازمانهای بهداشتی و درمانی شهر تهران انجام شد. نمونه پژوهش با روش هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. روش تحلیل موضوعی و نرمافزار MAXQDA2018 برای تحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها: تعداد 20 چالش در رهبری مدیران زن سازمانهای بهداشتی و درمانی شناسایی شد که در 4 گروه چالشهای ساختاری، فرآیندی، انسانی و فرهنگی طبقهبندی شدند. ویژگیهای شخصی و شخصیتی مدیران زن مثل مهربانی، دلسوزی، عطوفت و انعطافپذیری، به همراه تجربه کم مدیریت، اختیارات نا کافی، ناهماهنگی با مدیران مافوق و همتا، کمبود منابع، بار کاری زیاد، انگیزه، دانش و مهارت کم زیردستان، گروههای غیررسمی، مردسالاری سازمانی، باورهای غلط جنسیتی و تبعیض سازمانی از مهمترین چالشهای رهبری مدیران زن سازمانهای بهداشتی و درمانی بودند. برخی از راهکارهای مناسب برای رفع این چالشها عبارتند از تقویت هوش، دانش و مهارتهای مدیریتی، پایبندی به ارزشهای اخلاقی، رعایت عدالت، مدیریت ویژگیهای جنسیتی، تفویض اختیار، خلق منابع، افزایش ریسکپذیری، بهبود ارتباطات، مدیریت مؤثر تعارض، توسعه شبکههای ارتباطی، مراقبه، تقویت مربیگری، اصلاح کلیشه های جنسیتی و رفع تبعیض جنسیتی.
نتیجهگیری: مدیران زن با چالشهای متعددی در رهبری کارکنان خود در سازمانهای بهداشتی و درمانی مواجه هستند که باید شناسایی و رفع شوند. مدلی برای تقویت رهبری مدیران زن سازمانهای بهداشتی و درمانی توسعه یافت که منجر به افزایش بهرهوری آنها خواهد شد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |