دوره 24، شماره 2 - ( تابستان 1400 )                   جلد 24 شماره 2 صفحات 127-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alvandi R, Abdi Z, Riazi-Isfahani S, Ahamdnezhad E. Out-of-pocket payments for health services in line with Universal Health Coverage in 2017 in Iran. Hakim 2021; 24 (2) : 2
الوندی رضوانه، عبدی ژاله، ریاضی اصفهانی سهند، احمدنژاد الهام. بررسی وضعیت پرداخت‌های مستقیم از جیب برای خدمات سلامت در راستای پوشش همگانی سلامت درسال 1396 در کشور. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1400; 24 (2) :119-127

1- دانشجوی دکترای آمار زیستی، دپارتمان اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، مؤسسه ملی تحقیقات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- استادیار، عضوهیئت علمی، مؤسسه ملی تحقیقات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران،ایران.
3- دانشیار، عضو هیئت علمی، مؤسسه ملی تحقیقات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، ahmadnezhad@sina.tums.ac.ir@gmail.com
مقدمه: بر اساس مفهوم پوشش همگانی سلامت انواع خدمات سلامت شامل ارتقای سلامت، پیشگیری، درمانی، توانبخشی و طب تسکینی هستند. این مطالعه با هدف بررسی سهم هر یک از خدمات سلامت بر پرداخت از جیب و شاخصهای حفاظت مالی اجرا شده است.
روشکار: در این مطالعه پرداختهای مستقیم از جیب از دادههای پیمایش هزینه-درآمد خانوار در سال 1396 با حجم نمونه 37866 خانوار استخراج شد. شاخص هزینههای کمرشکن سلامت به صورت مقدار آستانهای 10درصد کل هزینههای مصرفی و شاخص هزینههای فقرزای سلامت، بر اساس روش سازمان جهانی بهداشت محاسبه شدند. برای بررسی اثر پرداخت برای خدمات سلامت به تفکیک نوع خدمات بر مواجۀ یک خانوار با هزینههای کمرشکن و فقرزای سلامت از رگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد.
یافتهها: مطابق پرسشنامه خدمات سلامت در 4 دستۀ خدمات درمانی، پیشگیری، تشخیصی و توانبخشی قابل طبقهبندی بود و سوالی اختصاصاً در مورد ارتقا و طب تسکینی پرسیده نشده است. خدمات درمانی با 81 درصد، بیشترین سهم پرداخت از جیب را داشتند. در خانوارهای شهری نسبت به روستایی، سرانه پرداخت از جیب در همۀ جنبههای خدمات سلامت بیشتر بود. خدمات درمانی بهتنهایی علت 75 و 89 درصد از مواجۀ خانوارها به ترتیب با هزینههای کمرشکن و فقرزای سلامت بودند. پرداخت از جیب برای همۀ انواع خدمات سلامت، روی مواجهۀ یک خانوار با هزینههای کمرشکن سلامت دارای اثر معنادار بود.
نتیجهگیری: تمرکز و اجرای مداخلات مناسب برای کاهش پرداخت از جیب خدمات درمانی، میتواند با بهبود شاخصهای حفاظت مالی باعث دستیابی هرچه سریعتر به پوشش همگانی سلامت شود.
دریافت: 1400/6/14 | پذیرش: 1400/4/10 | انتشار: 1400/4/10