دوره 23، شماره 4 - ( زمستان 1399 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 448-435 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.KHUISF.REC.1400.107

Pagiri GhalehNoei M, Massoud M, Yarmohammadian M H. Hospital Architecture Design with a Patient-centered Approach: Identifying factors affecting the patient's lived experience of the sense of place in the therapeutic space. Hakim 2020; 23 (4) : 7
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-2095-fa.html
پاگیری قلعه نویی منصور، مسعود محمد، یارمحمدیان محمد حسین. طراحی معماری بیمارستان با رویکرد بیمارمحور: شناسایی عوامل مؤثر بر تجربه زیسته بیماراز حس مکان در فضای درمانی. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1399; 23 (4) :435-448

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-2095-fa.html

1- دانشجوی دکتری معماری،گروه معماری ،دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.
2- استاد دانشگاه هنر اصفهان،اصفهان، ایران. ، massoud53@live.com
3- استاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
تاریخ دریافت:  1400/05/09  تاریخ پذیرش1400/08/10

مقدمه : در سالهای اخیر، در میان مدیران و طراحان فضاهای مراقبتهای بهداشتی درمانی گرایش رو به رشدی در حرکت به سوی طراحی بیمارستان با تلفیق ادراکات بیمار و انتظارات او از محیط فیزیکی محل مراقبت وجود داشته است. سوال اساسی پژوهش نحوه انطباق ادراک عینی بر ذهنی بیماردر ایجاد حس مکان در فضای بیمارستان در تجربه زیسته وی بود. هدف این پژوهش، بررسی درک بیماران از عوامل مؤثر بر حس مکان در فضای بیمارستان برای ارزیابی چگونگی درک آنها از اجزاء بیمارستان بود.
روش کار: این مطالعه یک پژوهش کیفی با رویکرد پدیدهشناسی بود که بین تیر تا دی ماه سال 1399 انجام یافت. نمونهگیری به روش مبتنی بر هدف، از 23 بیمار بستری دربخش جراحی بیمارستانهای پیروز و قائم در استان گیلان انجام گرفت و از شرکتکنندگان مصاحبه عمیق به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش کلایزی استفاده شد.
یافته ها:شامل 530 کد اولیه، 57 تم فرعی و 7 تم اصلی بود. تمهای اصلی موقعیت، دسترسی، هویت، وابستگی ودلبستگی به بیمارستان، تعاملات انسانی در بیمارستان و ارزیابی بیمارستان بودند.
نتیجهگیری: ارائه یک درمان موفق و خوب همراه با تعاملات انسانی درون بیمارستان بین بیمار وکاربران و همراهان در یک بیمارستان کامل با فضای کارآمد از طریق ویژگیهای ثابت محیط و یک محیط شفابخش با کمک ویژگیهای متغیر محیط و نیز قراگیری بیمارستان در یک موقعیت مناسب درشهر، قابلیت دسترسی و شناسایی آسان آن، در ایجاد یک حس کلی بیمار نسبت به بیمارستان، موثر بود.
دریافت: 1400/5/9 | پذیرش: 1400/9/2 | انتشار: 1399/10/10