دوره 24، شماره 1 - ( بهار 1400 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 54-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khosravi M F, Mosadeghrad A M, Arab M. Health Sys tem Governance: A Conceptual Review. Hakim 2021; 24 (1) : 5
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-2069-fa.html
خسروی محمدفاروق، مصدق راد علی محمد، عرب محمد. حکمرانی در نظام سلامت: یک مرور مفهومی. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1400; 24 (1) :35-54

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-2069-fa.html

1- دانشـجوی دکتـری مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، گـروه علـوم مدیریـت و اقتصـاد بهداشـت، دانشـکده بهداشـت، دانشـگاه علـوم پزشـکی و خدمـات بهداشـتی درمانـی تهـران، تهـران، ایـران. ، Khosravi.Mohammad1@yahoo.com
2- دکترای تخصصی سیاستگذاری و مدیریت سلامت، استاد، گـروه علـوم مدیریـت و اقتصـاد بهداشـت، دانشـکده بهداشـت، مرکـز تحقیقـات مدیریـت اطلاعـات سـلامت، دانشـگاه علـوم پزشـکی تهـران، تهـران، ایـران.
3- استاد، گـروه علـوم مدیریـت و اقتصـاد بهداشـت، دانشـکده بهداشـت، دانشـگاه علـوم پزشـکی تهـران، تهـران، ایـران.
تاریخ دریافت: 1399/10/08  تاریخ پذیرش: 1399/12/13

مقدمه: حکمرانی یکی از کارکردهای مهم مدیریت نظام سلامت است. حکمرانی خوب نظام سلامت منجر به عملکرد بهتر نظام سلامت و در نهایت، دستیابی به نتایج سلامتی بهتر برای مردم جامعه میشود. با وجود این، مفهوم حکمرانی در نظام سلامت، مبهم و پیچیده است. بنابراین، هدف این مطالعه تبیین مفهوم حکمرانی نظام سلامت است.
روش کار: این پژوهش با روش مرور مفهومی انجام شد. در این پژوهش تمامی مقالات مرتبط با حکمرانی نظام سلامت در پایگاههای Medline، EMBASE، ProQuest، Scopus، Cochrane Library و Science Direct و موتورهای جستجوی Google و Google Scholar جستجو و گردآوری شد. در نهایت، تعداد 95 مقاله انتخاب و بـا روش تحلیل محتوایی تحلیل شد.
یافتهها: حکمرانی نظام سلامت «ایجاد سیستمی شامل ساختارها، فرآیندها، ارزشها، قوانین، اختیارات و قدرت برای مدیریت هدفمند منابع، هماهنگی و هدایت رفتار ذینفعان، تولیت برنامههای بهداشتی و درمانی و ارزشیابی عملکرد نظام سلامت با هدف تأمین، حفظ و ارتقای سلامت جامعه» است. سیاستگذاری سلامت، برنامهریزی استراتژیک، سازماندهی، تولیت و کنترل عناصر اصلی تشکیلدهنده حکمرانی نظام سلامت هستند. عوامل محیطی، سیستمهای اطلاعات، فرهنگ مناسب، مشارکت و همکاری جامعه و مدیریت منابع بر حکمرانی نظام سلامت تأثیر میگذارند. حکمرانی نظام سلامت بر اهداف نظام سلامت شامل سلامتی مردم، محافظت مالی و پاسخگویی نظام سلامت اثر میگذارد. از شاخصهای پاسخگویی همچون مشارکت، شفافیت، عدالت، کارآیی، مسئولیتپذیری، کنترل فساد، اثربخشی، اخلاقمحوری، قانونمداری و پایداری میتوان برای ارزشیابی حکمرانی نظام سلامت استفاده کرد در نهایت، مدل و چکلیستی برای ارزشیابی حکمرانی نظام سلامت توسعه یافت.
نتیجهگیری: واژه حکمرانی مفهومی انتزاعی، پیچیده و چندبعدی است که در حال توسعه و تکامل است. تقویت عناصر سیاستگذاری سلامت، برنامهریزی استراتژیک، سازماندهی، تولیت و کنترل برای دستیابی به حکمرانی خوب نظام سلامت ضروری است.

واژه‌های کلیدی: حکمرانی، نظام سلامت، مرور مفهومی
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: عمومى