دوره 23، شماره 1 - ( بهار 1399 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 62-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghayoom Zadeh M R, Rashidian E, Letafat Nejad M. Identifying the Challenges of Establishing an Integrated Health System (SIB) and its Implementation from the Perspective of Field and Residential User Staff at Tehran University of Medical Sciences One Year After Running (2017): A Qualitative Study. Hakim 2020; 23 (1) :46-62
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-2056-fa.html
قیوم زاده محمدرضا، رشیدیان الهام، لطافت نژاد مژگان. شناسایی چالش‌های موجود در نحوه‌ی استقرار سامانه‌ی یکپارچه‌ی بهداشت (سیب) و اجرای آن از دیدگاه کاربران محیطی و ستادی دانشگاه علوم پزشکی تهران یک سال پس از اجرا (سال 1396): یک مطالعه‌ی کیفی. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1399; 23 (1) :46-62

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-2056-fa.html

1- پزشک، معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- کارشناسی ارشد، مرکز بهداشت جنوب تهران، معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، e-rashidian@farabi.tums.ac.ir
3- دانشجوی دکتری،گروه مدیریت خدمات بهداشتی-درمانی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
مقدمه: شناسایی چالش‌ها و موانع موجود در استقرار و اجرای موفق سامانه‌ی یکپارچه‌ی بهداشت از دید کاربران محیطی و ستادی می‌تواند اطلاعات ارزشمندی را برای مجریان و سیاست‌گذاران سطوح استانی و ملی فراهم نماید.
روش کار: تحقیق حاضر، مطالعه‌ای کیفی بود. داده‌ها از طریق مصاحبه‌ی نیمه‌ساختاریافته تا رسیدن به مرحله‌ی اشباع اطلاعات ادامه‌یافت. نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند در سال 1397 از میان اعضای تیم ارایه‌دهندگان خدمت، کارشناسان و مدیران ستادی مرکز بهداشت جنوب تهران و معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. تحلیل داده‌ها به‌روش تحلیل محتوای کیفی متعارف و با استفاده از نرم‌افزار MAXQDA انجام گرفت.
یافتهها: تجزیه‌و‌تحلیل داده‌های مصاحبه منجر به ظهور 504 کد اولیه و هشت طبقه گردید. مضامین حاصل‌شده شامل تعریف سامانه، نظر شرکت‌کنندگان در‌خصوص سامانه، مزایای طرح، معایب طرح‌، اجرای سراسری در کشور، چالش‌های اجرای موفق برنامه، شرایط اجرای طرح و پیشنهاد برای رفع مشکلات موجود بود.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه‌ی انجام‌شده نشان داد که سامانه‌ی یکپارچه‌ی ثبت پرونده‌های الکترونیک سلامت، برای ارتقای نظام سلامت کشور ضروری است، اما مشکلاتی پیرامون راه‌اندازی و اجرا و همچنین برنامه‌نویسی سامانه وجود دارد که رفع آن‌ها نیازمند هماهنگی و همکاری در سطوح مختلف اجرایی است. همچنین، شرکت‌کنندگان تجربه‌ی دانشگاه علوم پزشکی تهران را در صورت رفع مشکلات و نواقص سامانه، قابل‌تعمیم به کل کشور دانستند.
دریافت: 1399/9/1 | پذیرش: 1399/1/1 | انتشار: 1399/1/1