دوره 23، شماره 4 - ( زمستان 1399 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 424-415 | برگشت به فهرست نسخه ها

Allameh M, Rahmani K, Farahani A, Taymoori P, Khayyati F, Pashaei T, et al . Evaluation of Physical Activity Status Among Middle-Aged Population of Iran. Hakim 2020; 23 (4) : 5
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-2049-fa.html
علامه مطهره، رحمانی خالد، فراهانی عالیه، تیموری پروانه، خیاطی فریبا، پاشایی طاهره، و همکاران.. ارزیابی وضعیت فعالیت فیزیکی در جمعیت میانسالان ایران. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1399; 23 (4) :415-424

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-2049-fa.html

1- پزشک عمومی، اداره میانسالان، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.
2- استادیار اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات گوارش و کبد، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران. ، khaledrahmani111@yahoo.com
3- استاد آموزش و ارتقای سلامت، گروه آموزشی بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
4- مربی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، گروه آموزشی بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
5- دانشیار آموزش و ارتقای سلامت، گروه آموزشی بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
6- کارشناس ارشد، موسسه ملی تحقیقات سلامت، تهران ایران.
7- کارشناس ارشد آموزش مدیریت خدمات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
تاریخ دریافت:1399/07/30   تاریخ پذیرش:1399/12/01

مقدمه: فعالیت فیزیکی ناکافی یکی از علل اصلی ابتلا به بیماریهای مزمن در بالغین و سالمندان محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی وضعیت فعالیت فیزیکی در افراد میانسال (59-30 سال) ایران طراحی و اجرا شد.
روش کار: این مطالعه مقطعی در سال 1398 و بر روی 4112 نفر از جمعیت میانسالان (30 تا 59 سال) کشور که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای و متناسب با اندازه جمعیت و از پنج دانشگاه علوم پزشکی (مشهد، گیلان، البرز، بوشهر و کرمانشاه) واقع در پنج منطقه جغرافیایی مختلف انتخاب شده بودند انجام شد. فعالیت فیزیکی افراد با استفاده از پرسشنامه جهانی فعالیت فیزیکی مورد استفاده توسط سازمان جهانی بهداشت ارزیابی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار STATA نسخه 14 و با استفاده از  آزمون کای اسکوئر و مدلسازی رگرسیون لجستیک انجام شد.
یافته ها: میانگین و انحراف معیار سن افراد مورد بررسی 8/7 ± 4/42 سال (مردان: 9/7 ±3/42 و  زنان:8/7 ± 5/42 سال) بود. براساس نتایج به دست آمده 3/61 درصد (مردان: 1/55% زنان: 6/67%) فعالیت فیزیکی ناکافی داشتند. درصد فعالیت فیزیکی مناسب به صورت معنی داری در مردان بیشتر از زنان (001/0>P) و در افراد با تحصیلات بالاتر (001/0> P) نسبت به افراد با تحصیلات کمتر بیشتر بود.
نتیجه گیری: براساس یافته های مطالعه حاضر، 3/61 درصد از جمعیت میانسالان ایران فعالیت فیزیکی کافی ندارند. طراحی و اجرای برنامه های مداخله ای برای افزایش فعالیت فیزیکی و  پیشگیری از ابتلا به بیماریهای غیرواگیر در این گروه سنی ضروری به نظر می رسد.
دریافت: 1399/7/30 | پذیرش: 1399/10/10 | انتشار: 1399/10/10