دوره 23، شماره 3 - ( پاییز 1399 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 281-270 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kolivand P, Motlagh M E, Ashrafian Amiri H, Jalali S F, Yousefi Khoshsabegheh H, Nasrollahpour Shirvani S D, et al . Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats of Crisis and Disaster Management in Irani-an Public Hospitals. Hakim 2020; 23 (3) :270-281
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-2044-fa.html
کولیوند پیرحسین، مطلق محمداسماعیل، اشرفیان امیری حسن، جلالی سیدفرزاد، یوسفی خوش سابقه هما، نصراله پور شیروانی سید داود، و همکاران.. نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدات مدیریت بحران و بلایا در بیمارستان های دولتی ایران. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1399; 23 (3) :270-281

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-2044-fa.html

1- پسا دکتری مدیریت، سازمان اورژانس، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.
2- استاد و متخصص کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران.
3- متخصص بیماری های داخلی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران.
4- استاد قلب و عروق، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران.
5- دانشجوی دکتری مدیریت بحران، دفتر مدیریت و کاهش خطر بلایا، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.
6- استادیار مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران. ، dnshirvani@gmail.com
7- پزشک عمومی، دبیرخانه پدافند غیرعامل، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.
8- دانشیار بیماری های عفونی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران.
مقدمه: بیمارستانها در مدیریت موثر بحرانها و بلایا با شرایط مختلفی مواجه هستند. این مطالعه به منظور شناخت نقاط قوت و ضعف و فرصتها و تهدیدات از دیدگاه اعضای کمیته مدیریت بحران و بلایای بیمارستانهای دولتی ایران انجام گرفت.
روش  کار: این مطالعه مقطعی در سال 1397 انجام گرفت. جامعه پژوهش بیمارستانهای دولتی تحت پوشش دانشگاههای علوم پزشکی ایران بودند که بر اساس آمایش سرزمینی 20 دانشگاه به صورت تصادفی انتخاب و در دانشگاه منتخب، در کل 87 بیمارستان موجود با اعضای در دسترس کمیته بیمارستانی مدیریت بحران و بلایا مصاحبه شد. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه محققساخته شامل 2 بخش متغیرهای فردی و نقاط قوت و ضعف داخلی و فرصتها و تهدیدات با 17 سوال باز و بسته بوده که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. دادهها در نرمافزار SPSS23 تحلیل شد.
یافته ها: از 347 نفر مورد بررسی، سرجمع با احتساب موارد تکراری 3.524 مورد احصا شد که از این تعداد، 784 مورد (2/22 درصد) نقاط قوت، 717 مورد (3/20 درصد) نقاط ضعف، 344 مورد (8/9 درصد) فرصت، 649 مورد (4/18 درصد) تهدید و 1.030 مورد (2/29 درصد) راهکارهای مرتبط بودند. بین شهر محل خدمت، مدت همکاری در کمیته، تعداد تخت فعال بیمارستان محل خدمت، مقطع تحصیلی، جنس، سن، حیطه شغلی، نوع بیمارستان محل خدمت و تعداد کل قوت، ضعف، فرصتها، تهدیدات و راهکارهای مطرح شده رابطه معناداری وجود داشت (0.05>P).
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد بیمارستانهای دولتی ایران در مدیریت بحران و بلایا ضمن برخورداری از نقاط قوت و فرصتها با چالشها و تهدیدات متعددی مواجه بوده و نیازمند به طراحی و اجرای برنامههای مداخلهای متناسب هستند.
دریافت: 1399/7/7 | پذیرش: 1399/7/10 | انتشار: 1399/7/10