دوره 23، شماره 2 - ( تابستان 1399 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 210-201 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tahani B, Rezayatmand R, Rahim zamani A. Dental Care Utilization After the Implementation of “Health Reform Plan” in Isfahan Province. Hakim 2020; 23 (2) :201-210
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1998-fa.html
طحانی بهاره، رضایتمند رضا، رحیم زمانی آرزو. بررسی فراوانی بهره‌مندی از خدمات دندان‌پزشکی به‌دنبال اجرای طرح تحول نظام سلامت در استان اصفهان. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1399; 23 (2) :201-210

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1998-fa.html

1- استادیار، مرکز تحقیقات دندان‎پزشکی، گروه سلامت دهان و دندان‎پزشکی اجتماعی، دانشکده دندان‎پزشکی، دانشگاه علوم‎ پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، tahani@dnt.mui.ac.ir
2- استادیار، مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
3- دندان‎پزشک، کمیته پژوهش‎های دانشجویی، دانشکده دندان‎پزشکی، دانشگاه علوم‎ پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
مقدمه: طرح تحول نظام سلامت در دندانپزشکی، از سال ۱۳۹۳ به صورت سازمان یافته در روستاها و شهرهای با جمعیت کمتر از بیستهزار نفر اجرا میشود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر این طرح در میزان بهرهمندی از خدمات دندانپزشکی در استان اصفهان بود.
روش کار: ده مرکز با دندانپزشکانی در قرارداد با طرح تحول انتخاب شدند. خدمات مورد بررسی معاینات، خدمات پیشگیرانه، خدمات ترمیمی و کشیدن دندان بود. چهار مرکز که خارج از طرح تحول بودند، بهعنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند. جهت مقایسه فراوانی خدمات، از آزمون ناپارامتریک منویتنی و ویلکاکسون بهره برده شد (نرمافزار SPSS 22 و ۰۵/۰.
یافتهها: در مراکز کنترل به صورت تجمیعی فراوانی خدمات سال 1393 و 1395 اختلاف معنیداری نشان نداد. در مراکز مداخله گروه سنی زیر ۶ سال معاینه (۰۲/p=0)، ترمیم آمالگام (۰۴/p=0) کامپوزیت (۰۴/p=0) و در گروه سنی 12-6 سال معاینه (۰۰۷/p=0)، کشیدن (۰۰۷/p= 0)، ترمیم آمالگام (۰۰۷/p= 0)، کامپوزیت (۰۰۷/p= 0) و جرمگیری (۰۱۲/p= 0) و در زنان باردار کشیدن (۰۱۷/p= 0)، ترمیم کامپوزیت (۰۴/p= 0) و جرمگیری (۰۱۲/p= 0) افزایش معنیدار داشتند. تفاوت میانگین خدمات کودکان زیر ۶ سال، در کشیدن (۰۳۶/p= 0) و ترمیم آمالگام (۰۲۴/p= 0) و در گروه سنی 12-6 سال در کشیدن (۰۱۴/p= 0) و ترمیم آمالگام (۰۰۸/p= 0) به طور معنیدار افزایش داشته است.
نتیجهگیری: بعد از طرح تحول دندانپزشکان راغب به ارائه خدمات پیشگیرانه (فلورایدتراپی، فیشور سیلانت و جرمگیری) و درمانی (کشیدن دندان، ترمیم آمالگام و کامپوزیت) شدهاند که علت آن را میتوان به اصلاح روش پرداخت نسبت داد.
دریافت: 1398/12/15 | پذیرش: 1399/4/10 | انتشار: 1399/4/10