دوره 23، شماره 3 - ( پاییز 1399 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 331-320 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammad A M, Dehnavi H, Darrudi A. Equity in Distribution of Hospital Beds in Semnan Province. Hakim 2020; 23 (3) :320-331
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1980-fa.html
مصدق راد علی محمد، دهنوی حامد، دررودی علیرضا. عدالت در توزیع جغرافیایی تخت‌های بیمارستانی استان سمنان. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1399; 23 (3) :320-331

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1980-fa.html

1- دکترای تخصصی سیاستگذاری و مدیریت سلامت، دانشیار، گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات مدیریت اطلاعات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران.
2- دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
3- دانشجوی دکترای تخصصی اقتصاد بهداشت، گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، a.darrudi91@gmail.com
مقدمه: عدالت سلامت بهمعنای دسترسی مردم به خدمات سلامت و استفاده از آن بر اساس نیاز، پرداخت هزینههای سلامت بر اساس توان مالی و برخورداری از سطح سلامتی قابل قبول است. توزیع عادلانه تختهای بیمارستانی منجر به افزایش دسترسی به خدمات سلامت و ارتقای سلامتی مردم میشود. این پژوهش با هدف سنجش عدالت در توزیع جغرافیایی تختهای بیمارستانی استان سمنان انجام شد.
روش کار: از دادههای وزارت بهداشت و مرکز آمار ایران برای انجام این پژوهش توصیفی و مقطعی استفاده شد. جامعه پژوهش بیمارستانهای استان سمنان در سال 1395 است. میزان عدالت در توزیع تختهای بیمارستانی با استفاده از منحنی لورنز و ضریب جینی تعیین و محاسبه شد. از نرم افزار اکسل برای تحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها: جمعیت استان سمنان در سال 1395 برابر با 702,360  نفر بود. تعداد 11 بیمارستان با  1,485 تخت فعال در این سال در استان سمنان وجود داشت. تعداد 6/1 بیمارستان به ازای هر صد هزار نفر جمعیت و 1/2 تخت فعال بیمارستانی به ازای هر هزار نفر جمعیت در استان وجود داشت. شهرستانهای شاهرود، سمنان و دامغان بیشترین تخت بیمارستانی بهازای جمعیت را داشتند. ضریب جی نی توزیع تختهای بیمارستانی در شهرستانهای استان 28/0 بود.
نتیجهگیری: توزیع تختهای بیمارستانی در استان سمنان با استفاده از شاخص جینی عادلانه بوده است. تخصیص عادلانه منابع سلامت در شهرهای کم برخوردار استان برای دستیابی به هدف عدالت در سلامت ضروری است. سیاستگذاران و مدیران ارشد نظام سلامت باید اقداماتی برای بهبود عدالت در دسترسی مردم جامعه به تختهای بیمارستانی بکار گیرند.
دریافت: 1398/9/24 | پذیرش: 1399/7/10 | انتشار: 1399/7/10