1- دانشجوی دکتری، دانشکدهی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
2- استادیار، دانشکدهی مدیریت و اطلاعرسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
3- متخصص بیهوشی و مراقبتهای ویژه، دانشکدهی علوم پزشکی سراب، مرکز آموزشی، درمانی و پژوهشی امامخمینی، سراب، ایران.
4- دانشجوی دکتری، دانشکدهی پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران. ، Alizadehsamaneh016@gmail.com
چکیده: (861 مشاهده)
مقدمه: طی سالهای اخیر، یکی از مهمترین سیاستهای اصلی کاهش سزارین، ترویج زایمان طبیعی بوده که یکی از هفت برنامهی طرح تحول نظام سلامت است. از آنجایی که این سیاست بهلحاظ محتوا و بعد، تا حدودی متمایز از سایر سیاستها در این زمینه است، تحلیل و بررسی بیشتر آن ضروری مینماید.
روش کار: مطالعهی حاضر بر پایهی چارچوب مفهومی مثلث سیاستگذاری والت و گیلسون انجام شد. این مدل، چهار بخش کلی محتوا، زمینه، ذینفعان و فرآیند سیاستگذاری را پوشش میدهد. دادههای موردنیاز از طریق مصاحبه با کارشناسان و مسئولین مامایی وزارت بهداشت و متولیان طرح تحول سلامت، بحثهای گروهی متمرکز با گروههای مختلف و بررسی اسناد وزارتی و اطلاعات بیمارستانی جمعآوری گردید.
یافتهها: یافتههای مطالعه براساس زمینهی سیاست، محتوای سیاست، فرآیند سیاستگذاری و نقشآفرینانی که سهم بهسزایی در طراحی و پیادهسازی این سیاست داشتند، طبقهبندی گردید.
نتیجهگیری: سیاست ترویج زایمان طبیعی، مورد حمایت اکثر مسئولین سیاسی و بهداشتی کشور بوده و در راستای کاهش میزان سزارین، عملکرد قابل قبولی داشتهاست. در راستای سیاستهای جمعیتی و پیشگیری از عوارض سزارین، حمایت و ادامهی این سیاست میتواند نتایج خوبی در سلامت مادران و نوزادان و همچنین تحقق سیاستهای جمعیتی داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1398/6/27 | پذیرش: 1399/1/1 | انتشار: 1399/1/1