دوره 23، شماره 2 - ( تابستان 1399 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 227-221 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghazalibina M, Rahati B, Khalili N, Karim H, mohammadi S, Kalantari B, et al et al . Survey of Medical Prescriptions for the Number of Laboratory Tests in 2011-2016 in Alborz Province, Iran. Hakim 2020; 23 (2) :221-227
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1947-fa.html
غزالی بینا مهران، راحتی بتول، خلیلی نوشین، کریم حسین، محمدی ساره، کلانتری بهزاد، و همکاران. و همکاران. و همکاران. و همکاران. و همکاران.. بررسی نسخ آزمایشگاهی از نظر تعداد آزمایش های درخواستی در استان البرز طی سال های 1390 تا 1395. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1399; 23 (2) :221-227

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1947-fa.html

1- دکترای تخصصی باکتری‌شناسی پزشکی، گروه میکروب‌شناسی، دانشکده‌ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- کارشناس علوم آزمایشگاهی، گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده‌ی پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران.
3- متخصص قلب و عروق، مرکز تحقیقات قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
4- دکترای پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران.
5- دکترای تخصصی انگل‌شناسی پزشکی، اداره کل بیمه سلامت البرز، کرج، ایران.
6- دکترای حرفه‌ای علوم آزمایشگاهی، اداره کل تامین اجتماعی البرز، کرج، ایران.
7- کارشناس علوم آزمایشگاهی، معاونت درمان، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران.
8- کارشناسی ارشد قارچ‌شناسی پزشکی، معاونت درمان، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران.
9- کارشناسی ارشد بیوشیمی پزشکی، معاونت درمان، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران.
10- کارشناسی ارشد میکروب‌شناسی، معاونت درمان، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران.
11- کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران.
12- فوق‌تخصص گوارش، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران.
13- دکترای تخصصی هماتولوژی آزمایشگاهی و بانک خون، دانشکده‌ی پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران. ، parvizfallah@gmail.com
مقدمه: پیشرفت در تکنولوژی باعث ارتقای کیفیت و دسترسی به‌موقع به خدمات آزمایشگاهی و از طرفی، افزایش هزینه‌ها شده‌است. هفتاد درصد تصمیم‌گیری‌های بالینی براساس نتایج آزمایشگاهی صورت می‌گیرد. در مدیریت هزینه در نظام سلامت، اهمیت تعداد آزمایش‌های درخواستی در کیفیت سلامت نامشخص است؛ بنابراین هدف مطالعه‌ی حاضر، بررسی نسخ آزمایشگاهی از نظر تعداد آزمایش‌های درخواستی در استان البرز بود.
روش کار: در مطالعه‌ی توصیفی-تحلیلی حاضر، تعداد آزمایش‌های درخواست‌شده از آزمایشگاه در نسخ بیمه‌های تامین اجتماعی و سلامت استان البرز در فاصله‌ی سال‌های 1390 تا 1395 به‌تفکیک جمع‌آوری و آنالیز شد. در مطالعه‌ی حاضر، تعداد نسخه‌های بررسی‌شده‌ی تامین اجتماعی و سلامت به‌ترتیب 3,846,291 و 1,471,942 بود.
یافتهها: نتایج نشان داد که طی سال‌های 1390 تا 1395‌، تعداد آزمایش‌های درخواست‌شده از آزمایشگاه برای دو بیمه‌ی اصلی تامین اجتماعی و سلامت، که بیش‌ترین جمعیت تحت پوشش را دارند، روندی افزایشی داشته‌است. به‌طوری‌که در سال‌های 1390 و 1395، میانگین تعداد آزمایش درخواستی به‌ازای هر نسخه به‌ترتیب 4/3 و 6/5 بوده‌است.
نتیجهگیری: دلایل مختلفی می‌تواند باعث افزایش درخواست یا تجویز غیر‌منطقی آزمایش‌ها شود؛ در این میان می‌توان به مواردی چون ناآگاهی، تنبلی، ترس، طمع و تقاضای القایی اشاره کرد. در نهایت پیشنهاد می‌گردد با بهره‌گیری از نتایج مطالعه‌ی حاضر و پژوهش‌های مشابه، راهنما و دستورالعملی استاندارد جهت درخواست آزمایش‌ها برای پزشکان تنظیم شود.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1398/6/10 | پذیرش: 1399/4/10 | انتشار: 1399/4/10