دوره 23، شماره 1 - ( بهار 1399 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 22-14 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shakurnia A, Seyedian S S. Investigating Factors Affecting Specialty Choices in Internal Medicine and Radiology Residents: A Cross-sectional Study. Hakim 2020; 23 (1) :14-22
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1938-fa.html
شکورنیا عبدالحسین، سیدیان سید سعید. بررسی عوامل موثر در گرایش دستیاران داخلی و رادیولوژی در انتخاب تخصص: یک بررسی مقطعی. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1399; 23 (1) :14-22

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1938-fa.html

1- استادیار، کارشناس ارشد ایمنی‌شناسی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، اهواز، ایران.
2- استادیار، فوق تخصص گوارش، مرکز تحقیقات گوارش، واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان امام خمینی (ره)، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران. ، ssseyedian@yahoo.com
مقدمه: تغییر در گرایش دانشجویان پزشکی در انتخاب تخصص، باعث نگرانی‌هایی برای سیاست‌گذاران بخش سلامت گردیده‌است. در سال‌های اخیر، تقاضا برای تخصص رادیولوژی بسیار بالا و برای تخصص داخلی، بسیار کم بوده‌است. مطالعه‌ی حاضر، با هدف بررسی عوامل تاثیرگذار بر انتخاب رشته‌ی دستیاران داخلی و رادیولوژی انجام شد.
روش کار: مطالعه‌ی توصیفی-مقطعی حاضر، به‌منظور بررسی دلایل انتخاب رشته‌ی تخصصی، روی 112 دستیار داخلی و رادیولوژی در دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، در سال 1398 به‌انجام رسید. داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه‌ای 16 ماده‌ای جمع‌آوری گردید. روایی و پایایی پرسش‌نامه، بررسی و تایید شد. از روش‌های آمار توصیفی و آزمون من-ویتنی برای تحلیل داده‌ها استفاده شد.
یافتهها: به‌طور‌کلی، سه عامل بالابردن دانش و انجام بهتر درمان، علاقه‌ی شخصی و آینده‌ی مناسب شغلی، به‌ترتیب با میانگین 23/4، 90/3 و 74/3، مهم‌ترین عوامل موثر در انتخاب تخصص بودند. مقایسه‌ی نظرات دستیاران نشان داد که سه عامل راحتی و نداشتن اورژانس (با میانگین 90/3 در مقابل 36/2، 0001/0=P)، موقعیت اجتماعی (میانگین 71/3 در مقابل 98/2، 0001/0=P) و درآمد بالا (میانگین 76/3 در مقابل 97/2، 0001/0=P) به‌طور معنی‌داری در انتخاب رشته‌ی دستیاران رادیولوژی از اهمیت بالاتری برخوردار بودند. درحالی‌که عامل جامعیت رشته و امکان ادامه‌تحصیل (01/4 در مقابل 43/3، 003/0=P) به‌طور معنی‌داری در انتخاب رشته‌ی دستیاران داخلی اهمیت بالاتری داشت.
نتیجهگیری: یافته‌های مطالعه‌ی حاضر نشان داد که راحتی و نداشتن اورژانس، موقعیت اجتماعی و درآمد بالا، از عوامل موثر در گرایش دانشجویان پزشکی به تخصص رادیولوژی می‌باشند. شناسایی و تعیین عوامل موثر در گرایش دانشجویان پزشکی به انتخاب تخصص‌های رادیولوژی و داخلی، اطلاعات مهمی برای سیاست‌گذاران سیستم سلامت فراهم می‌آورد.

دریافت: 1398/5/5 | پذیرش: 1399/1/1 | انتشار: 1399/1/1