دوره 22، شماره 4 - ( زمستان 1398 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 370-363 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amerian M, Malek¬hosini A, Sore S. Studying the Spicery Situation in West Azerbaijan Cities with Emphasis on the Problems and Challenges Ahead. Hakim 2019; 22 (4) :363-370
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1936-fa.html
عامریان معصومه، ملک حسینی افسانه، سوره شهریبان. مطالعه ی وضعیت عطاری های شهرستان های آذربایجان غربی با تاکید بر مشکلات و چالش های پیش رو. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1398; 22 (4) :363-370

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1936-fa.html

1- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه ، masoomehamerian@yahoo.com
2- گروه ترویج و آموزش کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
3- پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه
مقدمه: استفاده از گیاهان دارویی در درمان، دارای پیشینهای طولانی است و امروزه نیز گیاهان دارویی همچنان از اهمیت فوقالعادهای برخوردارند؛ بااینوجود، تاکنون مطالعهای پیرامون مشکلات عطاریها انجام نگرفته است. باتوجهبه فعالیت گستردهی عطاریها در بهکارگیری گیاهان دارویی بهمنظور درمان مشکلات مربوط به سلامت، مطالعهی حاضر با هدف بررسی مشکلات عطاریهای شهرستانهای استان آذربایجان غربی انجام گرفت.
روشکار: پژوهش حاضر بهلحاظ ماهیت، کمی، از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش گردآوری دادهها، توصیفی-پیمایشی است. جامعهی آماری این تحقیق مشتمل بر 20 عطاری در شهرستانهای استان آذربایجان غربی بود. برای جمعآوری دادهها از ابزار پرسشنامه استفاده گردید. بهمنظور سنجش روایی پرسشنامه، از روایی محتوایی استفاده شد و پایایی آن با آلفای کرونباخ بررسی گردید. بهمنظور تجزیهوتحلیل دادهها از نرمافزار SPSS نسخه 5/11 استفاده شد.
یافتهها: براساس دیدگاه عطاران استان آذربایجان‌‌غربی، عرضهی برخی داروهای خطرناک توسط عطاریها (میانگین 78/4 و انحراف معیار 53/0)، ارایهی نمونههای تقلبی در عطاریها (میانگین 57/4 و انحراف معیار 96/0) و عدمبررسی داروهای دستساز عطاریها (میانگین 31/4 و انحراف معیار 88/0)، بهترتیب رتبههای اول تا سوم مشکلات و چالشهای عطاریها را بهخود اختصاص دادند.
نتیجهگیری: بنابراین میتوان اینگونه نتیجه گرفت که مشکل اصلی عطاریها، عدمرعایت اخلاق حرفهای است که در درازمدت بزرگترین مشکلی است که سلامت جامعهی مصرفکننده و امنیت شغلی عطاران را متاثر میسازد.
دریافت: 1398/4/26 | پذیرش: 1399/3/25 | انتشار: 1399/3/25