دوره 23، شماره 2 - ( تابستان 1399 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 220-211 | برگشت به فهرست نسخه ها

torabi pour A, veysi sheykhrobat M, jahanbani Veshareh E, Moezzi M. Evaluating the Efficiency of Pre-hospital Emergency Centers of Medical Sciences Universities in the Fourth Planning Region of Iran. Hakim 2020; 23 (2) :211-220
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1930-fa.html
ترابی پور امین، ویسی شیخ رباط محمد، جهانبانی عفت، معزی میثم. ارزیابی کارایی اورژانس پیش بیمارستانی دانشگاه های علوم پزشکی منطقه 4 آمایشی کشور. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1399; 23 (2) :211-220

URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1930-fa.html

1- دانشیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده‌ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، اهواز، ایران.
2- کارشناس ارشد مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، اهواز، ایران. ، veisimohammad92@gmail.com
3- استادیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکد‌ه‌ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، اهواز، ایران.
4- استادیار، گروه آموزشی طب اورژانس، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، اهواز، ایران.
مقدمه: با‌توجه‌به محدودیت منابع در نظام بهداشت و درمان، اندازه‌گیری کارایی در سازمان‌های بهداشتی و درمانی ضرورت دارد. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی کارایی مراکز اورژانس پیش‌بیمارستانی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور انجام شد.
روش کار: در مطالعه‌ی حاضر، کارایی اورژانس پیش‌بیمارستانی دانشگاه‌های منطقه‌ی 4 آمایشی در سال‌های 93 تا 96 با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده‌ها مورد ارزیابی قرارگرفت. نهاده‌ها شامل تعداد پایگاه‌های جاده‌ای، پایگاه‌های شهری، آمبولانس و نیروی انسانی و ستانده‌ها شامل میانگین زمان حضور بر بالین بیمار، تعداد اعزام‌ها به بیمارستان و کل ماموریت‌های تصادفی و غیر‌تصادفی بود. داده‌ها از طریق برنامه‌ی ثبت آسیب‌های ناشی از حوادث تصادفی و غیر‌تصادفی در استان‌های خوزستان و لرستان (منطقه‌ی 4 آمایشی) جمع‌آوری و با استفاده از نرم‌افزار DEAP 2.1 آنالیز شد.
یافتهها: میانگین کارایی فنی‌، مدیریتی‌ و مقیاس‌ برای کل منطقه به‌ترتیب 025/0±889/0، 008/0±994/0 و 024/0±889/0 بود. لذا، ظرفیت ارتقای کارایی فنی و مقیاس به میزان 10% وجود داشت. نتایج نشان‌داد عمده‌ترین مازاد عوامل تولید که باعث کاهش نسبی کارایی شده، نیروی انسانی بود.
نتیجهگیری: در کل، وضعیت کارایی واحدهای اورژانس پیش‌بیمارستانی در دانشگاه‌های منطقه‌ی 4 آمایشی مناسب بود.
دریافت: 1398/4/15 | پذیرش: 1399/4/10 | انتشار: 1399/4/10