Pourghaderi M, Mohammadi-Nasrabadi F, Damari B, Abdollahi Z, Mafimoradi S, Edalati S et al . Performance Assessment and analysis of Specialized Nutrition and Food Security Working Group in Achiveing Strategic Goals of National Nutrition and Food Security Document in Iran. Hakim 2019; 22 (4) :261-272
URL:
http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1907-fa.html
پورقادری مونا، محمدی نصر آبادی فاطمه، دماری بهزاد، عبداللهی زهرا، مافی مرادی شیوا، عدالتی ساره و همکاران.. ارزیابی و تحلیل عملکرد کارگروه تخصصی تغذیه و امنیت غذایی در زمینهی تحقق اهداف راهبردی سند ملی تغذیه و امنیت غذایی ایران. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1398; 22 (4) :261-272
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1907-fa.html
1- گـروه تغذیـه جامعـه، دانشـکده علـوم تغذیـه و صنایـع غذایـی، دانشـگاه علوم پزشـکی شـهید بهشـتی
2- گـروه تحقیقـات سیاسـتگذاری و برنامـه ریـزی غـذا و تغذیـه، انسـتیتو تحقیقـات تغذیـه ای و صنایـع غذایـی کشـور، دانشـکده علـوم تغذیـه و صنایـع غذایـی، دانشـگاه علوم پزشـکی شـهید بهشـتی
3- گـروه تحقیقاتـی و آموزشـی حمکرانـی و سـلامت، پژوهشـکده علـوم اعصـاب، دانشـگاه علـوم پزشـکی تهـران ، bdamari@gmail.com
4- وزارت بهداشـت، درمـان و آمـوزش پزشـکی
5- کارشـناس دبیرخانـه شـورای عالـی سـامت و امنیـت غذایـی، وزارت بهداشـت، درمـان و آمـوزش پزشـکی
6- مؤسسـه عالـی آمـوزش و پژوهـش مدیریـت و برنامـه ریـزی، تهـران
7- ـروه تغذیـه جامعـه، انسـتیتو تحقیقـات تغذیـه ای و صنایـع غذایـی کشـور، دانشـکده علـوم تغذیـه و صنایـع غذایـی، دانشـگاه علـوم پزشـکی شـهید بهشـتی
چکیده: (1900 مشاهده)
مقدمه: تدوین سند ملی تغذیه و امنیت غذایی کشور، اقدامی مهم در راستای عملیاتینمودن اسناد بالادستی در حوزهی غذا و تغذیهی ایران محسوب میشود. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و تحلیل عملکرد کارگروه تخصصی تغذیه و امنیت غذایی در تحقق اهداف راهبردی سند ملی تغذیه و امنیت غذایی کشور انجام گرفت.
روش کار: تحلیل محتوای کیفی اسناد و مدارک موجود، در شورایعالی سلامت و امنیت غذایی انجام شد. کیفیت اجرایی جلسات براساس سه شاخص وجود گزارشهای مبتنیبر شواهد، وجود مصوبات شفاف و پیگیری مصوبات، مورد ارزیابی قرار گرفت. مقولات اصلی بهتفکیک اهداف راهبردی در قالب سه طبقهی کلی چالشها، راهکارها و اقدامات متناظر ارایه گردید. تحلیل کیفی دادهها بااستفادهاز نرمافزار مکس کیودا انجام شد.
یافتهها: بیشتر جلسات کارگروه تخصصی، صرفا با تمرکز بر 5 هدف از 17 هدف راهبردی، شامل کاهش عوامل خطرزای شاخص در محصولات کشاورزی و غذایی، کاهش میزان نمک، قندهای ساده و چربی در فرآوردههای غذایی و آشامیدنی، افزایش میانگین دریافت اقلام اصلی سبد غذایی، استقرار غنیسازی و افزایش سواد تغذیهای گروههای هدف، برگزار شده بود. از 71 جلسهی برگزارشده، کیفیت 16 جلسه (5/22درصد) در حد قابلقبول ارزیابی شد و از 138 مصوبه، تنها 43 مورد (2/31درصد) پیگیری و اجرا شده بود.
نتیجهگیری: لزوم پیگیری جدی و مستند مصوبات، بهبود گزارشهای ارایهشده با استناد کافی به شواهد و نیز پوشش جامعتر مسایل و مشکلات حوزهی غذا و تغذیه، مواردی است که بر ضرورت بازنگری، تقویت عملکرد و مدیریت کارگروه مزبور تاکید میکند.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1397/12/24 | پذیرش: 1399/3/25 | انتشار: 1399/3/25