دوره 22، شماره 2 - ( تابستان 1398 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 150-138 | برگشت به فهرست نسخه ها

Vafaee Najar A, Hooshmand E. Designing a Supplementary Health Insurance Model for Iran. Hakim 2019; 22 (2) :138-150
وفایی نجار علی، هوشمند الهه. طراحی الگوی بیمه ی مکمل درمان برای کشور ایران. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1398; 22 (2) :138-150

1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت. دانشگاه علوم پزشکی مشهد
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت. دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، houshmande@mums.ac.ir
مقدمه: با توجه به اهمیت بیمه‌ی درمان تکمیلی و لزوم طراحی الگوی بیمه‌ی تکمیلی برای نظام سلامت کشور، هدف از پژوهش حاضر، طراحی الگوی بیمه‌ی درمان تکمیلی متناسب با سیستم بهداشت و درمان کشور ایران بود.
روش کار: پژوهش حاضر، مطالعه‌ای تطبیقی-کیفی است. در مرحله‌ی اول، کشورهای منتخب بر اساس مرور جامع انتخاب شدند (8 کشور)و ابعاد مختلف بیمه‌ی درمان تکمیلی در این کشورها با استفاده از ماتریس مقایسه‌ای تحلیل شد و بر اساس نتایج حاصل از آن، سوالات راهنمای مصاحبه در ابعاد سازمان و مدیریت، مبنای پوشش جمعیت، روش تعیین حق بیمه، روش بازپرداخت هزینه‌ها، تعداد بیمه‌شدگان و روش تامین مالی بیمه طراحی و بخش کیفی، با روش آنالیز محتوا به‌دنبال 15 مصاحبه تکمیل شد. پس از پیاده‌سازی مصاحبه‌ها، داده‌ها با نرم‌افزار MAXQDA 10 تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافته‌ها: عمده چالش‌های اشاره‌شده توسط خبرگان، مواردی چون سازمان و مدیریت، مکانیزم‌های نظارتی، نظام اطلاعاتی، مسائل فرهنگی، مسائل اقتصادی، مبنای پوشش جمعیتی، خدمات تحت‌پوشش، روش تعیین حق بیمه و روش بازپرداخت بود.
نتیجه‌گیری: توجه به چالش‌های مطرح‌شده توسط خبرگان، تعیین جزییات پیاده‌سازی الگوی بیمه‌ی مکمل برای کشور ایران بر اساس تجربیات کشورهای صاحب‌سبک در این زمینه و نظرات متخصصین کشوری می‌تواند به رونق بیمه‌ی تکمیلی سلامت در کشور کمک نماید.
دریافت: 1397/7/24 | پذیرش: 1398/8/16 | انتشار: 1398/8/16