مهماندار محمدرضا، آریانا محمد، خلیلی احسان، مبادری توفیق. شناسایی و ارزیابی مولفههای نقص موثر راه در بروز تصادفات: (مطالعه موردی شهر تهران). تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1397; 21 (4) :290-299
URL: http://hakim.tums.ac.ir/article-1-1870-fa.html
1- دانشــگاه علــوم انتظامــی امیــن، ایران
2- راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ
3- دانشــگاه صنعتــی اصفهــان، ایــران ، control.khalili@gmail.com
4- گروه آمــار زیســتی دانشــگاه علــوم پزشــکی ایــران
چکیده: (1660 مشاهده)
سابقه و هدف: پیگیری و کنکاش در مورد عوامل اصلی شکلگیری تصادفات، موضوعی است که از دهه گذشته به منظور پیشگیری از تصادفات به شدت مورد توجه پژوهشگران حوزه راهنمایی و رانندگی قرارگرفته است. بررسی این عوامل میتواند تا حد زیادی از بروز عوامل پایه شکلگیری تصادفات جلوگیری کند. شناسایی و ارزیابی مولفههای موثر بر عامل نقص راه در بروز تصادفات خسارتی و جرحی/فوتی و سپس ارزیابی مناطق کلانشهر تهران بر اساس این مولفهها، از مهمترین اهداف متصور در پژوهش حاضر بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نظر ماهیت و نحوه انجام، کاربردی-توسعهای است. منطقه مورد مطالعه، کلانشهر تهران بزرگ بود. در این پژوهش از بانک اطلاعات تصادفات پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ استفاده شد. این اطلاعات مربوط به تصادفات سه سال گذشته بود و در کل تعداد 2739 تصادف بررسی گردید. روش ارزیابی اطلاعات در پژوهش حاضر، اولویتبندی بر اساس شباهت به راهحل ایدهآل بود و ماتریسهای وزنی آن از طریق روش تحلیل سلسله مراتبی بهدست آمد.
یافتهها: در این پژوهش، در ابتدا مولفههای موثر بر وقوع تصادفات رانندگی ناشی از نقص موثر راه در بروز تصادفات خسارتی و جرحی/ فوتی مورد بررسی قرارگرفت. در ارزیابی به عمل آمده به کمک روش تحلیل سلسله مراتبی، مولفههایی چون کم بودن عرض معبر و نواقص علائم عمودی و افقی، از مهمترین علل وقوع تصادفات ناشی از نقص موثر راه انتخاب شدند.
نتیجهگیری: در نتیجه پژوهش حاضر، در تصادفات خسارتی و جرحی/ فوتی به ترتیب مناطق 23 و 7 به عنوان بدترین و در هر دو حالت، منطقه 10 به عنوان بهترین منطقه از نظر میزان خسارات و تلفات ناشی از تصادفات نقص موثر راه شناخته شدند.
نوع مطالعه:
پژوهشی |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1397/7/17 | پذیرش: 1398/2/24 | انتشار: 1398/2/24