دوره 22، شماره 3 - ( پاییز 1398 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 240-230 | برگشت به فهرست نسخه ها

sabermahani A, noorihekmat S, haghdoost A. Feasibility Analysis of 2025 Iran Health Roadmap Implementation. Hakim 2019; 22 (3) :230-240
صابرماهانی اسما، نوری حکمت سمیه، حقدوست علی اکبر. تحلیل امکان‌پذیری تامین منابع پیاده‌سازی نقشه‌ی درمان کشور 1404. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1398; 22 (3) :230-240

1- مرکز تحقیقات مدیریت خدمات سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
2- مرکز تحقیقات مدیریت و رهبری آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
3- مرکز تحقیقات مدلسازی در سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان. ، ahaghdoost@gmail.com
مقدمه: وزارت بهداشت و درمان ایران در سال 1395 اقدام به تدوین نقشهی راه درمان ایران 1404 نمود تا برنامهریزی برای گسترش منابع راهبردی نظام سلامت بهمنظور دستیابی به حداقلهای لازم، با دقت بیشتری صورت گیرد. در این نقشه به برآورد تعداد نیروی انسانی، تجهیزات پزشکی سرمایهای، تختهای بیمارستانی و تسهیلات اورژانس لازم پرداخته شد. پژوهش حاضر برای برآورد هزینههای پیادهسازی این نقشه و بررسی امکانپذیر بودن تامین منابع لازم برای اجرای آن انجام شد.
روش کار: با استفاده از هزینه تحقق هر یک از اهداف در نظر گرفته شده در سال 1395، به برآورد این هزینهها در 10 سال آینده پرداخته شد و با روشی مشابه، منابع در دسترس بخش سلامت در همان سال برآورد گردید. با توجه به بالاتر بودن هزینهها نسبت به منابع در دسترس، سناریوهای ممکن برای پیادهسازی نقشه ارایه شد.
یافتهها: درسال 1404، بیشترین هزینههای نقشه مربوط به نیرویانسانی (71%) و سپس ساخت و تجهیز تختهای بستری(20%) است و تامین تجهیزات، کمترین سهم (1/1%) از هزینه های برآورد شده را به خود اختصاص خواهد داد. با فرض سناریوی پایه، یعنی نرخ تورم سالیانه معادل 10 الی 16درصد، افزایش حقوق سالانه 10 الی 14درصد، نرخ رشد اقتصادی سالانه 3 الی 5درصد و سهم بخش سلامت از GDP معادل 7 الی 8 درصد، منابع بخش بهداشت و درمان برای پیادهسازی 80 درصد از اهداف نقشه راه کافی خواهد بود.
نتیجهگیری: بهمنظور اجرای کامل نقشه راه درمان 1404 و با توجه به تلاطمات اقتصادی پس از طراحی نقشهی راه درمان، تجدید نظر در خصوص منابع بخش بهداشت و درمان یا کاهش هزینههای نقشهی راه درمان، ضروری است.

دریافت: 1397/1/3 | پذیرش: 1398/12/5 | انتشار: 1398/12/5