دوره 20، شماره 4 - ( زمستان 1396 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 250-240 | برگشت به فهرست نسخه ها

Seyedzadeh Abras S, Delavari M, Babakhani M. The Factors Affecting on Iran’s Health Expenditure and Forecasting based on Dynamic Systems Model. Hakim 2018; 20 (4) :240-250
سیدزاده‌آبرس سیامک، دلاوری مجید، باباخانی مسعود. عوامل مؤثر بر مخارج بهداشتی ایران و پیش‌بینی بر اساس مدل سیستم‌های پویا. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1396; 20 (4) :240-250

1- گروه مهندسی صنایع. واحد کرج. دانشگاه آزاد اسلامی کرج
2- گروه مهندسی صنایع. واحد کرج. دانشگاه آزاد اسلامی کرج ، mjd_delavari@yahoo.com
3- گروه مهندسی صنایع. دانشگاه علم و صنعت ایران. تهران
مقدمه: هدف از این پژوهش تجزیه و تحلیل روابط میان متغیرهای اقتصادی (تولید ناخالص داخلی، کسری بودجه و هزینه تحقیق و توسعه در بخش بهداشت و درمان) و غیراقتصادی (دیاکسید کربن و جمعیت بالای 65 سال) بر مخارج بهداشتی ایران با استفاده از دو گروه دادههای کلان و بودجه خانوار در دوره 1392-1370 و پیشبینی برای سالهای آتی میباشد.
روش کار: به این منظور، از روش حداقل مربعات معمولی و آزمون همگرایی یوهانسون به کمک نرمافزار Eviews 9 و جهت پیشبینی نیز از مدل سیستم پویا و نرمافزار Vensim 6.0b استفادهشده است. مأخذ دادهها، مرکز آمار ایران، بانک مرکزی ایران، بانک جهانی و سازمان جهانی بهداشت تا سال 1395 میباشد.
یافتهها: نتایج مدل کلان نشان میدهد که در کوتاهمدت رابطهی معناداری بین اغلب متغیرهای مستقل کلان و مخارج بهداشتی دولتی وجود ندارد ولی در بلندمدت برای متغیرهای تولید ناخالص داخلی، دیاکسید کربن و کسری بودجه علاماتی مطابق انتظارات تئوریک بهدستآمده است. نتایج مدل دوم که در آن از دادههای خانوار استفادهشده، رابطهی معنادار بین متغیرهای دی‌‌اکسید کربن و کل مخارج خانوار بر مخارج بهداشتی خانوار در کوتاهمدت را تأیید مینماید.
نتیجهگیری: باوجود افزایش مستمر مخارج بهداشتی دولتی طی دوره موردبررسی، به دلایل متعدد ساختاری، تأثیرات کوتاهمدت آن در بخش بهداشت و درمان بهاندازهای نبوده که باعث کاهش هزینههای متقاضیان خدمات درمانی (خانوارها) شود، بلکه سبب افزایش پرداخت از جیب بیماران شده است. بر اساس خروجی مدل پیشبینی، انتظار میرود در سالهای آینده سهم مخارج بهداشتی دولتی بیشتر از سهم بخش خصوصی شود.
دریافت: 1396/12/23 | پذیرش: 1396/12/23 | انتشار: 1396/12/23