دوره 20، شماره 4 - ( زمستان 1396 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 233-226 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azadeh F, Ghazi Mirsaeed J, Chashmyazdan M. Survey on the Status of the Archive of Journals Approved by Commission for Accreditation and Improvement of Iranian Medical Journals. Hakim 2018; 20 (4) :226-233
آزاده فریدون، قاضی‌میرسعید سیدجواد، چشم‌یزدان محمدرضا. بررسی وضعیت آرشیو مجلات مصوب کمیسیون نشریات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1396; 20 (4) :226-233

1- گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی. دانشـکده پیراپزشـکی،دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی.دانشـکده پیراپزشـکی، عضـو مرکـز تحقیقـات مدیریـت اطلاعـات سـلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی. دانشـکده پیراپزشـکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، m.chashmyazdan@yahoo.com
مقدمه: آرشیو مجلات یکی از منابع با ارزش و پراستفاده میباشد که نگهداری و قابل دسترس ساختن آنها برای پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی کاربران؛ امری ضروری است. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت آرشیو مجلات مصوب کمیسیون نشریات علمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میباشد.
روش پژوهش: روش بررسی این مطالعه پیمایش توصیفی و از نوع کاربردی بود. تعداد 318 عنوان مجله علمی -پژوهشی مصوب کمیسیون نشریات وزارت بهداشت در سال 1394 مورد بررسی قرار گرفتند. دادههای مربوط به پژوهش با استفاده از چکلیست و پرسشنامهای محقق ساخته که روایی و پایایی آن تأیید شده بود، انجام گرفت. دادههای جمعآوری شده بهوسیله نرمافزار SPSS  نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: یافتهها نشان داد که 5/69% از مجلات مورد مطالعه، دارای آرشیو کاملی میباشند که از طریق وبسایت مجله ارایه میشود. 84% از مقالات انگلیسی زبان و 53% از مجلات فارسی زبان در مقوله آرشیوسازی موفق بودهاند.30% از مجلاتی که توسط دانشگاههای علوم پزشکی منتشر میشوند، دارای نقص در آرشیو خود میباشند. بیش از 50% از مجلات حوزه پزشکی، نوپا بوده ولی با این حال این مجلات نیز آرشیو الکترونیکی کاملی ندارند.
نتیجهگیری: مجلات حوزه وزارت بهداشت و درمان از لحاظ آرشیوی وضعیت نسبتاَ مناسبی دارند ولی هنوز فاصله برای رسیدن به یک مجموعهی آرشیوی کامل، زیاد است. رقومیسازی و دسترسپذیر ساختن این منابع، میتواند نقش قابلتوجهی در کمک به محققان در انجام تحقیقات داشته باشد و اقدامی در جهت حفاظت از پیشینهی علمی حوزه‌‌ی پزشکی تلقی شود.
دریافت: 1396/12/23 | پذیرش: 1396/12/23 | انتشار: 1396/12/23