دوره 21، شماره 2 - ( تابستان 1397 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 70-64 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alvandi R, Harirchi I, Abdi Z, Abdalmaleki E, Mirzaei H, Goharimehr M et al . Trend of Share of Health Expenditures on Total Household Expenditures Based on Expenditure Deciles (2009 – 2016). Hakim 2018; 21 (2) :64-70
الوندی رضوانه، حریرچی ایرج، عبدی ژاله، عبدالمالکی الهام، میرزائی حسین، گوهری مهر مهشاد و همکاران.. بررسی روند و سهم هزینه های سلامت از هزینه های خانوار بر اساس دهک های هزینه ای در فاصله سال های 1388تا 1395. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1397; 21 (2) :64-70

1- موسسه ملی تحقیقات سلامت. دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- عضـو هیـأت علمـی دانشکده پزشکی. دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- عضـو هیـات علمـی، موسسه ملی تحقیقات سلامت. دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- عضو هیات علمی،موسسه ملی تحقیقات سلامت. دانشگاه علوم پزشکی تهران ، ahmadnezhad@tums.ac.ir
 مقدمه: بخشی از هزینه‌های هر خانوار در هر کشور صرف دریافت خدمات سلامت می‌شود. این مقاله با هدف بررسی روند و سهم هزینه‌های سلامت خانوارهای شهری و روستایی از هزینه‌های کل خالص و تاثیر احتمالی اجرای طرح تحول سلامت بر روند این هزینه‌ها در فاصله سال‌های 1388 تا 1395 به انجام رسید.
روشکار: در این مطالعه از داده‌های هزینه-درآمد خانوارها، جمع‌آوری شده توسط مرکز آمار ایران، استفاده شد؛ تعداد خانوارها در هر سال تقریبا معادل 38هزار است. از متوسط سالانه هزینه‌های پرداخت از جیب و نسبت هزینه‌های خیلی ضروری و ضروری به کل هزینه‌های خالص سالانه خانوارها برای بررسی روند هزینه‌‌های سلامت استفاده شد.
یافتهها: روند پرداخت از جیب خانوارهای شهری و روستایی در ایران با کاهش بسیار کندی همراه بوده، و متوسط نسبت هزینه‌های سلامت به کل هزینه‌های خانوارهای شهری و روستایی طی سال‌های مورد بررسی در خانوارهای دهکهای دهم و اول به ترتیب 26% و 3/1% و در کل جمعیت 7% بود. تفاوت پرداخت از جیب خانوارهای دهک‌های اول و دهم شهری و روستایی در سال 95 به ترتیب 29,942,534 و 15,441,113ریال بود.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشانگر تفاوت قابل توجه پرداخت‌های خانوارهای فقیر و ثروتمند برای دریافت خدمات سلامت است؛ هرچند روند کلی هزینه‌های سلامت در خانوارها طی این سال‌ها ثابت بوده‌است. علیرغم پوشش همگانی بالای بیمه در ایران، همچنان تفاوت چشمگیری در هزینه‌های سلامت مشاهده می‌شود، اما به‌طور کلی مقادیر خالص پرداخت برای هزینه‌های سلامت در ایران در میان تمامی دهک‌ها نسبت به سایر هزینه‌ها پایین‌تر است.
دریافت: 1396/12/10 | پذیرش: 1397/10/16 | انتشار: 1397/10/16