دوره 22، شماره 3 - ( پاییز 1398 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 180-164 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tabrizi J, Gholamzadeh Nikjoo R. Validation of Primary Health Care Governance Model of Iran Using the Delphi Method. Hakim 2019; 22 (3) :164-180
تبریزی جعفرصادق، غلامزاده نیکجو رعنا. اعتبارسنجی مدل حاکمیت مراقبت‌های بهداشتی اولیه‌‌ی ‌کشور ایران با استفاده از روش دلفی. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1398; 22 (3) :164-180

1- گروه مدیریت و سیاستگذاری سلامت، مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز2
2- گروه مدیریت و سیاستگذاری سلامت، قطب علمی آموزشی مدیریت سلامت ایران، مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
چکیده:   (1961 مشاهده)
مقدمه: حاکمیت مراقبتهای بهداشتی اولیه، از سال 1999با ورود پزشکان خانواده به گروههای مراقبتهای اولیه محلی در نظام سلامت کشور انگلستان مطرح گردید. این مفهوم به دنبال تضمین استفادهی گروههای مراقبت اولیه از پزشکی مبتنیبرشواهد و کاهش نوسانات دسترسی به مراقبتهای اولیه در جهت ارتقای پیامدهای خدمات سلامت و استاندارد خدمات ارائهشده به مشتریان است. مطالعهی حاضر با هدف اعتبارسنجی مدل حاکمیت مراقبتهای بهداشتی اولیه کشور ایران انجام پذیرفت.
روش کار: مطالعهی حاضر از نوع کیفی است. ارکان و مولفههای حاکمیت مراقبتهای بهداشتی اولیه حاصل از بررسی متون، جلسات بحث گروهی متمرکز و مصاحبه، از طریق فرم دلفی به 40 نفر از متخصصین واجدشرایط ارسال گردید و بر اساس نمره‌‌ی میانهی کسبشده، با برگزاری 4 جلسه نشست متخصصین، مدل تایید گردید. شاخصهای سنجش مدل بهدنبال بررسی متون و نشست متخصصین پیشنهاد گردید و با ارائهی این شاخصها در کنار سایر اجزای مدل در قالب پرسشنامهی دلفی به 30 نفر از متخصصین، با محاسبهی شاخصهای  CVR و CVI در دو راند دلفی، مدل نهایی تایید گردید.
یافتهها: مدل پیشنهادی حاکمیت مراقبتهای بهداشتی اولیه، با رکن زیربنایی رهبری و 5 رکن اصلی مدیریت کیفیت، مشارکت جامعه، مدیریت اطلاعات سلامت، توسعهی نیروی انسانی، پایش و ارزشیابی، 22 مولفه و 64 شاخص سنجش مدل با هدف کاهش این نقاط ضعف و چالشها، با تکیه بر نقاط قوت و فرصتهای موجود در سیستم، طراحی شد.
نتیجهگیری: مدل حاکمیت مراقبتهای بهداشتی اولیهی کشور ایران، پتانسیل ارتقای کیفیت و بهبود پاسخگویی در نظام سلامت کشور را داشته و همچنین، توان ارزیابی پیشرفت سیستم مراقبتهای بهداشتی اولیه به سمت تعالی را دارا میباشد.

دریافت: 1396/11/3 | پذیرش: 1398/12/5 | انتشار: 1398/12/5