دوره 20، شماره 1 - ( بهار 1396 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 43-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahmoud Keyvanara, Reza Khaki, Haniye Sadat Sajadi. Evaluation of Factors Affecting Blood Donation Among Continuous and NonContinuous Donors, Using the Theory of Planned Behavior in Ilam Province, Iran. Hakim 2017; 20 (1) :35-43
کیوان‌آرا محمود، خاکی رضا، سجادی حانیه‌سادات. بررسی عوامل مؤثر بر اهدای خون در بین اهداکنندگان مستمر و غیرمستمر در استان ایلام، با استفاده از نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1396; 20 (1) :35-43

1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت. دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
2- دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، khaki_reza1389@yahoo.com
3- موسسه ملی تحقیقات سلامت. دانشگاه علوم پزشکی تهران

چکیده

مقدمه: شناسایی عوامل مؤثر بر اهدای خون نقش مهمی بر جذب اهداکنندگان سالم و مستمر دارد. هدف از انجام این مطالعه، استخراج عوامل مؤثر بر اهدای خون از طریق مقایسه دو گروه اهداکنندگان مستمر و غیرمستمر، با استفاده از نظریه رفتار برنامهریزی شده است.

روش کار: مطالعه حاضر به روش توصیفی-تحلیلی در سال 1394 در استان ایلام انجام گرفت. نمونه مورد مطالعه از میان مراجعین سازمان انتقال خون استان به حجم 234 نفر و با روش نمونهگیری سهمیهای انتخاب شد. جمعآوری دادهها به کمک پرسشنامه تئوری رفتار برنامهریزی شده حسنزاده و همکاران، که در مطالعات قبلی روایی و پایایی آن بررسی شده بود، انجام گرفت. دادهها پس از جمعآوری به کمک نرمافزار SPSS (نسخه 16) و آزمونهای همبستگی اسپیرمن و منویتنییو تحلیل شد.

یافتهها: در هر دو گروه اهداکنندگان مستمر و غیرمستمر به ترتیب سطح تحصیلات دانشگاهی با 4/54% و 8/50%، شغل آزاد با 1/35% و 8/45%، مردان با 3/99% و 3/88%، متأهلین با 7/80% و 8/75%، گروه سنی 30 - 50 سال با 8/66% و 7/61% بیشترین نرخ مراجعین را به خود اختصاص دادند. در گروه اهداکنندگان مستمر، نگرش با نمره 28/0، عوامل تسهیلکننده با 28/0، و خودکارآمدی با 27/0، و در گروه اهداکنندگان غیرمستمر نگرش با نمره 27/0 و عوامل تسهیلکننده با 20/0 به ترتیب مؤثرترین عوامل بر قصد افراد در اهدای خون بودند.

نتیجهگیری: با توجه به نقش مهم نگرش و عوامل تسهیلکننده در تعیین رفتارهای اهداکنندگان، پیشنهاد میشود با طراحی برنامههای مداخلهای آموزشی و راهاندازی کمپین جذب اهداکنندگان در بلندمدت، مقدمات تشویق و جذب اهداکنندگان فراهم شود تا تعداد اهداکنندگان مستمر و غیرمستمر حفظ و حتی افزایش یابد.

گلواژگان: اهدای خون، اهداکنندگان، رفتار برنامهریزی شده، ایران

دریافت: 1396/11/2 | پذیرش: 1396/11/2 | انتشار: 1396/11/2