دوره 20، شماره 1 - ( بهار 1396 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 34-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hakimeh Mostafavi, Arash Rashidian. The Role of Lobbying and Conflict of Interests on the Iranian Health System Decision-making. Hakim 2017; 20 (1) :27-34
مصطفوی حکیمه، رشیدیان آرش. نقش لابی‌گری و تضاد منافع در تصمیم‌گیری‌های نظام سلامت ایران. تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1396; 20 (1) :27-34

1- معاونت درمان. دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
2- گروه علوم و مدیریت و اقتصاد سلامت. دانشگاه علوم پزشکی تهران ، arash.rashidian@gmail.com

چکیده
مقدمه: هر چند نظامهای سلامت بهدنبال حصول اهداف سلامت با استفاده از رویکردهای مبتنی بر شواهد علمی و ارزشی میباشند اما تصمیمگیریها در این حوزه تحت تأثیر برخی عوامل ناملموس و پیشبینی نشده قرار میگیرد. هدف این مطالعه بررسی نقش لابیگری و تضاد منافع در تصمیمگیریهای نظام سلامت کشور میباشد.

روشکار: در این مطالعه کیفی برای گردآوری دادهها از بررسی متون و مصاحبه با خبرگان نظام سلامت استفاده شد. مصاحبههای نیمهساختار یافته با30 نفر از خبرگان نظام سلامت از سطوح خرد، میانه و کلان انجام شد. اطلاعات حاصل ازطریق چارچوب مفهومی ترکیبی (استنتاجی/ استقرایی) تحلیل شدند.

یافتهها: دو تم اصلی و شش زیرتم شناسایی شدند. تم اصلی ”اثرات تضاد منافع بر نظام سلامت“ شامل زیرتمهای اثر بر اجرای برنامهها، اثر بر روابط بینبخشی سازمانهای ملی و اثر بر تصمیمگیریهای مردم برای انتخاب فناوریهای سلامت بود و تم اصلی ”اثرات لابیگری بر نظام سلامت“شامل زیرتمهای اثر بر تصویب قوانین مربوط به وزارت بهداشت، اثر بر گرفتن بودجه بیشتر، اثر بر اجرا یا عدم اجرای برنامههای خاص بود.

نتیجهگیری: وجود تضاد منافع در نظام سلامت بیانگر عدم نظارت و کنترل کافی از سوی نهادهای مسئول میباشد اما لابیگری اگر بهصورت اصولی و در راستای مکتب اخلاقی سودگرایی باشد؛ در نهایت باعث حفظ منافع بیماران میشود.

گلواژگان: لابیگری؛ تضاد منافع؛ نظام سلامت؛ تصمیمگیری؛ مطالعه کیفی

دریافت: 1396/11/2 | پذیرش: 1396/11/2 | انتشار: 1396/11/2